Talibani zaradili 470 miliona dolara od prodaje opijuma

Tanjug 28.11.2008 17:30
Talibani zaradili 470 miliona dolara od prodaje opijuma


Talibani su samo ove godine, zaradili do 470 miliona dolara od trgovine opijumom proizvedenim u Avganistanu, saopštile su Ujedinjene nacije, prenose agencije.
Prema proceni UN, talibani zarađuju od 50 do 70 miliona dolara zahvaljujući tome što su ove godine uveli porez od 10 odsto na aktivnosti poput uzgajanja maka, a između 200 i 400 miliona dolara ubiru od prerade i trgovine opijumom. U izveštaju nije navedena zarada od trgovine kanabisom, koji se u Avganistanu takođe masovno proizvodi.

Novac od trgovine drogom se, kako je preneo Rojters, uglavnom koristi za finansiranje pobune protiv američkih i avganistanskih snaga. Prihodi od droge rastu u trenutku kada talibani pojačavaju napade širom Avganistana, a posebno na jugu i istoku, duž granice s Pakistanom.

Pored toga što ubiraju prihode od uzgajivača, prerađivača i trgovaca drogom, talibani prave i zalihe opijuma kako bi diktirali cene, navedeno je u izveštaju.
To pokazuje da ekstremisti nisu mnogo zabrinuti zbog napora avganistanskih vlasti i njihovih američkih saveznika da unište polja maka pošto bi smanjenje proizvodnje rezultiralo porastom cene narkotika na tržištu.

Uprkos smanjenoj proizvodnji opijuma, "talibani i druge antivladine snage zarađuju ogromne količine novca od trgovine drogom", saopštio je, u ovogodišnjem izveštaju o opijumu u Avganistanu, izvršni direktor Kancelarije UN za drogu i kriminal, Antonio Marija Kosta.
On je ocenio da bi avganistanska vojska, uz podršku NATO, mogla da uspori proizvodnju i trgovinu opijumom uništavanjem laboratorija za preradu droge i konvoja koji prevoze robu.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak