Nemačka priznala aktivnost BND-a na Kosovu

DW 28.11.2008 17:26
Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Savezna obaveštajna služba

Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Savezna obaveštajna služba


Nemačka vlada je prvi put od izbijanja afere priznala da su trojica uhapšenih na Kosovu zaista nemački obaveštajci. Ipak posle sastanka parlamentarnog Odbora za nadzor rada tajnih službi više je pitanja nego odgovora.Barem u jedno više nema nikakve sumnje."Oni su agenti BND-a. Naravno da su nam potrebna obaveštajna sredstva kako bismo došli do informacija od važnosti za sigurnost naših vojnika u misiji na Kosovu", pojasnio je nakon sednice predsednik parlamentarnog Odbora za nadzor rada tajnih službi, socijaldemokrata Tomas Operman. Ali, on nije želeo da iznese pojedinosti o konkretnim zadacima trojice agenata.

Oskudna saznanja

Inače saznanja su i nakon trosatnog zasedanja ostala prilično oskudna. "Iz opširnog izveštaja savezne Vlade i BND-a nismo mogli razabrati da su trojica Nemaca na bilo koji način upletena u napad na Kosovu", bilo je gotovo sve što je Operman mogao da izjavi brojnim novinarima.

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Tomas Operman nije izneo detalje o konkretnim zadacima trojice nemačkih obaveštajaca

Predstavnik stranke Levice Volfgang Nešković sastanak zbog toga smatra uzaludnim: "Sve što sam danas čuo mogla je da objavi i Vlada. Ovo je bila suvišna priredba. Stanje stvari je i dalje sasvim nejasno. Nijednu u javnosti iznesenu optužbu Odbor nije mogao da rasvetli."

Zahtev za hitno oslobađanje

Slične su ocene izneli i predstavnici Zelenih i Liberala. Zastupnici svih opozicionih stranaka zato od Vlade očekuju dodatne informacije o slučaju. Članovi Odbora su jedinstveni samo u zahtevu kosovskim vlastima da smesta puste uhapšene agente. "Trojica nemačkih državljana su već devet dana u zatvoru, a dokazi o njihovoj krivici nam nisu predočeni. To znači da se s njima postupa suprotno načelima pravne države i zato tražimo njihovo hitno oslobađanje", poručio je Operman. Ni on niti njegovi kolege nisu mogli da potvrde medijske dojave da će agenti BND-a možda već danas biti vraćeni u Nemačku, odnosno sprovedeni međunarodnom sucu.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak