U pančevačkoj "Azotari" ni posla, ni plata

RTV 28.11.2008 17:13
U pančevačkoj "Azotari" ni posla, ni plata


Prvi put u 46-godišnjoj istoriji pančevačke "Azotare" nije obeležen 27. novembar, Dan fabrike, jer su "azotarci" u velikim nevoljama - nema ni posla, ni plata.Poučeni iskustvom iz letošnjeg štrajka, kada im je pružena pomoć iz Kabineta predsednika Borisa Tadića, radnici "Azotare"ovih dana potpisuju peticiju koju će poslati predsedniku države.

"Ovo je spasavanje golog života, jer smo svi u problemu. Sadašnji vlasnici najveće fabrike mineralnih đubriva u nekadašnjij Jugoslaviji predložili su zaposlenima da im isplate 20.000 dinara akontacije i prevoz za dva meseca, umesto zaostale četiri i po plate po kolektivnom ugovoru. Ostalo će biti navodno isplaćeno posle početka proizvodnje, koji je najavljen od 8. decembra, kada stiže uvozni amonijak", kaže Milan Ivović, predsednik Samostalnog sindikata "Azotare".

Međutim, radnici ne veruju da će se obećanje gazda iz beogradskog "Univerzal holdinga" i litvanskog "Arvija" ostvariti. Štaviše, azotarci strahuju da će proizvodnja mineralnih đubriva potpuno stati i da će bez posla ostati više od 1.000 radnika.

U sindikatu kažu da su novi vlasnici bez odgovarajuće saglasnosti ranije prodali Pogon karbamida 2, iako je to bio zalog uposlenosti radnika i njihovih plata. Ako se proizvodnja bude zasnivala na uvoznom amonijaku, za prodaju će biti spreman i Pogon amonijaka 3, pa će tako doći do viška radnika i novih otpuštanja.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak