15.000 разлога за обарање Владе

Правда 28.11.2008 16:39
15.000 разлога за обарање Владе


Само прошлог месеца хиљаду радника је добило отказе, а прогнозе су да ће у наредној години бити отпуштено још 15 хиљада људи. То је довољно да Влада сама поднесе оставкуЕкономски хаос у Србији, масовни откази и корупција власти, главни су разлози због којих опозиција захтева расправу о поверењу Влади.
Према речима Јоргованке Табаковић, посланице Српске напредне странке, економска криза и корупција су проблеми које Цветковићева влада не може да реши.
- Суштинска примедба Влади је то што све време промовише похлепу и шаље погрешне сигнале грађанима у борби против корупције. Имате директоре јавних предузећа који сами себи дају огромне бонусе, консултантску кућу „Цитадел" која за посао Владе, односно довођење „Фијата", наплаћује 50 милиона евра. Како онда грађани да поверују у искреност државе да се бори против корупције? - пита посланица СНС-а.

Истичући да Влада одлучује о животу грађана, њиховој запослености и платама, Табаковићева кабинету из Немањине пребацује и однос према Народној банци Србије.
- Влада је дозволила да НБС води самосталну политику. Влада и даље чува банкарски систем, а не привреду коју је довела у зависан положај од банкарског система - истиче Табаковићева, и додаје да је Влада одговорна и за изостанак инвестиција, али и неиспуњавање предизборних обећања, као што су раст пензија и подела бесплатних акција.
Посланица СНС каже да, поред критика, Влада заслужује похвале када је реч о истрајности у очувању територијалног интегритета Космета и спречавању да мисија Еулекс без одобрења УН преузме улогу Унмика.
Посланик ДСС-а, Драган Шормаз, наводи да Цветковићеву владу треба сменити због инсталирања мисије Еулекс на Косову и Метохији.
- Међутим, Влада заслужује критику и због све лошије економске ситуације. Динар је све слабији, нема инвестиција. Само прошлог месеца хиљаду радника је добило отказе, а прогнозе су да ће у наредној години бити отпуштено још 15 хиљада људи. Зар то није довољно да Влада сама поднесе оставку, а не да се о томе расправља? - каже Шормаз.
Као једину светлу тачку у раду ове Владе он наводи енергетски споразум са Русијом, али, како каже, заслуге за тај посао иду претходној Влади и Војиславу Коштуници.
Шеф посланичке групе НС, Велимир Илић, такође као главну замерку у раду Владе истиче то што увођењем мисије Еулекс крши резолуцију 1244.
- Ни у осталим пословима ова влада није имала више успеха. Србија је у тоталном привредном и финансијском колапсу. Сви велики пројекти су стали. Нема инвестиција. Корупција цвета. Све у свему - ужас - каже Илић.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak