Dinaru se crno piše

Kurir 28.11.2008 16:27
Dinaru se crno piše


Evro bi za Novu godinu mogao da vredi čak 100 dinara. Zbog svetske krize, gastarbajteri će u decembru doneti manje deviza nego inače



Dinar je nastavio da klizi u ponor, a prema procenama ekonomista, kurs bi do Nove godine mogao da ode do 100 dinara za evro. Po indikativnom srednjem kursu, evro danas vredi 89,2 dinara, što je oko 14 dinara više u odnosu na kurs od pre dva meseca.
Ekonomista Nikola Tasić kaže da se, kako sada stvari stoje, teško može očekivati pad deviznog kursa do kraja godine.

- Naprotiv, porast kursa bi se mogao intenzivirati. Da li će se to i desiti, zavisi prevashodno od ponašanja NBS. Ukoliko ne dođe do drastičnih promena koje su van moći svih bitnih činilaca, monetarnom odboru će biti potreban čarobni štapić da nam za Novu godinu ne pokloni kurs od 100 dinara - kaže on.

Prema njegovim rečima, veliki broj faktora ukazuje na dalje slabljenje dinara u kratkom roku.
- Prvo, decembar tradicionalno karakterišu visok uvoz i nizak izvoz, pa će po ovom osnovu preduzeća potraživati veći iznos deviza. Drugo, evrozona je u recesiji. Sa jedne strane, smanjenje pritiska na devizni kurs tokom decembra, zbog doznaka i dolaska naših ljudi iz inostranstva za vreme praznika ove godine, možda izostane. Razlog ovome je svetska recesija, koja ukazuje da je deviza koje će oni doneti manje nego inače. Sa druge strane, srpski izvoznici će manje izvoziti i doneti manje deviza, jer su njihovi dosadašnji kupci pogođeni recesijom. Zatim, postoji jaka tražnja za devizama u finansijskom sektoru, jer se banke razdužuju u inostranstvu, a da stvar bude gora, ova tendencija se može nastaviti jer se i ročnost stranog duga banaka znatno smanjila. I poslednji faktor je to što neizvesnost u zemlji raste, kako zbog sve lošijih uslova poslovanja na svetskom tržištu, tako i zbog neodgovorne domaće fiskalne i monetarne politike - naglašava Tasić.

Goran Nikolić, saradnik u Privrednoj komori Srbije, smatra da evro neće otići na 100 dinara do kraja godine.

- Situacija nije dramatična jer NBS ima velike devizne rezerve i može da održi stabilnost dinara. Mere NBS imaju za cilj da spreče klizanje dinara i narušavanje makroekonomske stabilnosti, pre svega zaustavljanje veće inflacije. O tome da li NBS treba da interveniše, ne treba ni govoriti jer, da nije reagovala, kurs bi sigurno otišao preko 100 dinara - kaže Nikolić.

On smatra da nas u narednom periodu može očekivati slična situacija, i to sve dok se ne oporavi evropsko kreditno tržište. Prema nekim optimističnim prognozama, to bi se moglo desiti u drugoj polovini naredne godine. Prema njegovim rečima, na stabilniji dinar u narednom periodu mogli bi uticati priliv od privatizacije i krediti svetske i evropske banke.


Izvor



Dodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak