Za požar 37 godina robije

Kurir 28.11.2008 16:12
Za požar 37 godina robije


Sudsko veće Okružnog suda u Novom sadu osudilo je juče Miloša Maleševa (21) na maksimalnu kaznu zatvora u trajanju od 12 godina za izazivanje požara u novosadskom kafeu „Laundž“, u kojem je poginulo osam osoba, a dve povređene.Na zatvorske kazne su osuđeni i Bojan Kulačanin i vlasnici kafića Tamaš Kolar, kao i Srđan Bovan. Kulačanin je osuđen na pet godina za pomaganje Maleševu nakon izvršenog krivičnog dela, dok su Kolar i Bovan dobili po deset godina zbog izazivanja opšte opasnosti u saizvršilaštvu. Sud nije poverovao Maleševoj odbrani da je zbog pijanstva bio privremeno neuračunljiv, jer se seća i zadnje popijene čašice pića, a ne i okolnosti pod kojima je izbio požar. Kulačanin je osuđen jer je sud utvrdio da je pomagao Maleševu, a da nije slučaj prijavio policiji, iako je izgubio rođake, već je čekao 11 sati da to uradi. Sud je utvrdio da Kolar i Bovan, kao suvlasnici kafea „Laundž“, nisu ništa uradili po pitanju zaštite od požara.

- Taj prostor je bio siguran samo za golubove i ni za koga drugog, jer iz njega nije bilo izlaza. Svojom odbranom da su bili „neobavešteni“ o pravilima protivpožarne zaštite i da su ispunili sve mere i zahteve inspekcije, takođe nisu ubedili sud da im izrekne manje kazne - istakla je sudija. Jedan od dvoje preživelih u nesreći Aleksandar Antić, izjavio je da je i očekivao takvu presudu za Maleševa i Kulačanina, ali da su presude protiv Bovana i Kolara prestroge.

- Činjenica je da je kafić bio nebezbedan, ali u njemu su najviše vremena provodili upravo oni i njihovi prijatelji. Verujem da bi učinili sve da su bili svesni da može doći do tragedije - rekao je Antić.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak