Respiratorni problemi tokom sna utiču na razvoj deteta

Serbian Cafe 28.11.2008 15:15
Respiratorni problemi tokom sna utiču na razvoj deteta


Respiratorni problemi tokom sna mogu da ugroze razvoj deteta, pokazali su rezultati istraživanja grupe naučnika s medicinskog fakulteta Albert AjnštajnOni su analizirali podatke iz 20 ranijih istraživanja koja su bila u vezi sa respiratornim problemima dece. U tim istraživanjima su učestvovala deca s uvećanim krajnicima ili adenoidnim vegetacijama (treći krajnik), glavnim uzročnicima respiratornih problema tokom sna.

„Analiza uticaja hirurškog odstranjivanja krajnika kojoj su bila podvrgnuta ta deca, neka zbog respiratornih problema, a neka zbog učestalih infekcija, pokazala je da je kod njih posle intervencije došlo do većeg napretka u rastu i telesnoj masi, a razvojni ritam bio im je mnogo brži od očekivanog, izjavila je dr Karen Bonuk”, rukovodilac istraživanja.

Najmanje petina dece u svetu pati od respiratornih problema tokom sna kao što su hrkanje, disanje na usta i apnea (abnormalno dugi prekidi disanja).

„Ti problemi remete dubok san, tokom koga telo luči veće količine hormona rasta. Respiratorni problemi, međutim, ne utiču samo na rast, već i na saznajne probleme i probleme u ponašanju, kao što su hronični poremećaji u pamćenju i učenju”, istakla je BonukovaIzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak