Nećemo biti goli i bosi

Večernje novosti 28.11.2008 15:57
Nećemo biti goli i bosi


Iz korpusa cena o kojima odlučuje Vlada Srbije, Ministarstvo za trgovinu do kraja godine samo će odobriti poskupljenje lekova, najavio je u razgovoru za “Novosti” Slobodan Milosavljević, ministar trgovine i usluga.- Postoji realno opravdanje samo za korekciju cena lekova, a primarni razlog za to je rast kursa evra i cene uvoznih komponenata za domaće proizvođače lekova. Moramo da tražimo sve moguće načine kako bi godinu završili sa jednocifrenom ili minimalnom dvocifrenom inflacijom.
* Da li će, možda, nešto pojeftiniti?
- Verujem da do kraja 2008. može doći do još jednog pojeftinjenja naftnih derivata. A početkom sledeće godine očekujem da dođe i do smanjenja cene gasa.
* Može li Vlada da spreči talas najavljenih poskupljenja komunalnih usluga, o čemu odlučuje lokalna samouprava?
- Vlada Srbije je nedavno usvojila uredbu koja se odnosi i na cene komunalnih usluga. Moj lični stav je da do poskupljenja sada ne bi trebalo da dođe. Zarad očuvanja kupovne moći građana mislim da bi poskupljenja trebalo prolongirati do kraja zime.
* Koliko rast evra utiče na kupovnu moć građana?
- Slabljenje dinara narušava kupovnu moć građana Srbije, ali pre svega poredeći količinu deviza koja se može kupiti za prosečnu mesečnu zaradu u Srbiji. Teško je, teže nego što je bilo pre nekoliko meseci, ali Srbija nije izolovano ostrvo i Vlada zajedno sa NBS čini sve da očuva makroekonomsku stabilnost i ublaži uticaj krize. Očekujemo i intenziviranje kontakata sa privrednicima i njihove predloge šta činiti kako bi obezbedili održiv razvoj srpske privrede.
* U javnosti postoji veliki stepen panike da li ćemo preživeti zbog svetske ekonomske krize. Hoćemo li se izvući?
- Preživećemo. Iako se kriza zahuktava i još nije dostigla kulminaciju, ubeđen sam da su performanse srpske privrede dovoljno stabilne da možemo da je preživimo. Nisam od onih koji smataraju da u krizi imamo šansu da profitiramo, ali možemo neoštećeni da izađemo iz nje, uz očuvanje razvojnih performansi naše ekonomije i nastavka kontinuiranog osmogodišnjeg privrednog rasta.
* Koje posledice su neizbežne?
- Smanjivanje stope ekonomskog rasta u 2009. godini doneće probleme u mnogim preduzećima, ali, nažalost, to je globalni fenomen i Srbija od toga ne može da se odbrani. Najveće probleme vidim u povećanju cene kapitala i smanjivanja
raspoloživih sredstava za plasmane privredi. Ono sa čime se već suočavamo je povlačenje depozita iz poslovnih banaka, iako je Vlada podigla garanciju države sa tri na 50 hiljada evra. Moja poruka građanima je da ne čine tu grešku.
* Čega će sve građani morati da se odreknu tokom krize. Vi ste im preporučili da se odreknu kupovine bele tehnike, šporeta...
- To je bilo više figurativno. Pošto ima uvoznika i trgovaca koji svakodnevno dnevni kurs ugrađuju u cenu bele tehnike, to je bio apel udruženjima potrošača da nekupovanjem tih proizvoda kazne one koji neopravdano podižu cene. Istovremeno, pozivam prodavce tehnike iz uvoza da ne budu prvi koji će korigovati cene, jer za to nema ni razloga, jer su oni tu robu platili u vreme kada je dinar bio jači, carinska osnova niža, a nisam primetio da je u vreme jakog dinara dolazilo do pojeftinjenja uvozne robe.
* Premijer nam je obećao da nećemo gladovati, a hoćemo li ići “goli i bosi”?
- Nećemo gladovati, niti ćemo ići goli i bosi. Svi u Vladi znamo da u Srbiji ima puno građana koji jedva sastavljaju kraj sa krajem. To nije isključivo posledica krize, već toga što ljudi nemaju posao, što su socijalno ugroženi i što su mnogi ispod granice siromaštva. Zato će socijalna davanja i briga o najsiromašnijima, biti jedan od prioriteta ekonomske politike Vlade u 2009. godini.
* Osim socijalne politike, šta će još biti prioriteti u budžetu?
- Budžet će biti antikrizni, ali, ne smemo nikako da ograničimo razvojne projekte Srbije. Jedan od ciljeva budžeta je ne preseći tu razvojnu nit i ne prestati sa ulaganjem u infrastrukturu koja nam donose nove investicije i nova radna mesta.
* Zašto Vlada toliko kasni sa budžetom, probili ste sve rokove?
- Nije lako napraviti budžet u ovako teškoj i kriznoj situaciji. Samo još malo strpljenja, verujem da će budžet biti na Vladi već sledeće nedelje.
* Najavljivali ste dolazak stranih trgovinskih lanaca, da li će to sada biti prolongirano?
- Definitivno kriza utiče i na njihov dolazak. Nisam srećan zbog toga, zato što je srpkom tržištu potrebno više konkurencije, ali na to ne možemo da utičemo.
* Pošto govorite o potrebi konkurencije, da li je moguće da se pojavi novi domaći trgovinski lanac?
- Sledeće godine sledi širenje novog domaćeg trgovinskog lanaca robe široke potrošnje. Biće locirani u objektima Robne kuće “Beograd”. U opticaju je naziv “Familija market”. Vodiće ga domaći biznismeni, među kojima je i vlasnik RK “Beograd” Radomir Živanić.

ODRIČEM SE SLATKIŠA I ZIMOVANJA
* Čega ćete se vi lično odreći zbog krize?

- Slatkiša i suhomesnatih proizvoda, nisu nužni, a ni dobri za liniju. Šalu na stranu, cela porodica se već trudi da prištedi struju, a jedna od posledica krize je da ove godine nećemo ići na zimovanje.

NEMA STRAHA
* U Skupštini počinje rasprava o poverenju Vladi Srbije. Kakav epilog očekujete?

- Ne strahujem za opstanak Vlade. Ona se u proteklih nekoliko meseci uhvatila u koštac sa mnogobrojim problemima, krenula je ispunjavanje predizbornih obećanja i dobro je vodila srpki brod ka EU i boljoj budućnosti. Zato je ta inicijativa opozicije osuđena na neuspeh.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak