Naser Orić na slobodi

Mondo 28.11.2008 15:53
Naser Orić na slobodi


Naser Orić, koji je optužen za iznudu i nedozvoljeno držanje oružja, pušten je iz pritvora odlukom Opštinskog suda u Sarajevu. "Sud je utvrdio da su prestali razlozi za njegovo zadržavanje u pritvoru", kazala je Amra Karačić, portparol Opštinskog suda.
Vasvija Vidović, branilac optuženog Orića, kazala je "Nezavisnim" da je Sud odbacio razloge koje je
Tužilaštvo navelo u predlogu za produženje pritvora, a koji se odnose na mogućnost uticaja na istragu, opasnost da će ponoviti krivično delo, te da bi njegovo puštenje na slobodu predstavljalo opasnost pa građane i njihovu imovinu.

"Sud je utvrdio da Orić ne može uticati na istragu jer je optužnica protiv njega podignuta. Opasnost da će ponoviti krivčno delo se uglavnom navodi kod višestrukih povratnika istim krivičnim djelima, a nije osnovan ni navod da bi ugrozio sigurnost građana i njihove imovine", pojasnila je Vidovićeva.

Orić je u pritvoru proveo 55 dana nakon što je 3. oktobra uhapšen u sarajevskom restoranu "Brajlović". On je poslepodne u pratnji branioca napustio sarajevski KPZ.

Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu prošle sedmice podiglo je protiv njega optužnicu koja mu na teret stavlja da je iznudom protivpravno stekao imovinsku korist od 240.000 KM.

Sa Orićem su uhapšeni i njegova bivša supruga Zahida, te Džermin Kadrić, ali je protiv njih dvoje Tužilaštvo obustavilo istragu zbog nedostatka dokaza.

Orića, koji je u ratu bio komandant Armije RBiH u Srebrenici, Haški tribunal u julu ove godine pravosnažno je oslobodio optužbi za ratne zločine.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak