Komandosi upali u Jevrejski centar u Mumbaju (tekst i video)

Mondo 28.11.2008 15:51
Komandosi upali u Jevrejski centar u Mumbaju (tekst i video)


Indijski komandosi spustili su se iz helikoptera na krov Jevrejskog centra u indijskom gradu Mumbaju, u kome islamistički teroristi drže najmanje 10 Izraelaca kao taoce.
Kako je noćas prenela agencija Rojters, pozivajući se na izjave svedoka i televizijske snimke sa lica mesta, iz zgrade se čuje snažna vatra iz automatskog oružja.

Prethodno su pripadnici snaga bezbednosti, koji centar drže u okruženju, ka zgradi otvorili vatru, kako bi skrenuli pažnju otmičara sa akcije komandosa.

Rojters takođe navodi izjave svedoka da su komandosi upali i u hotel "Oberoj-Trident", u kome teroristi takođe drže taoce.

Lokalna policija saopštava da se otmičari sa nepoznatim brojem talaca još uvek nalaze i u obližnjem hotelu "Tadž Mahal".

Indijski premijer Manmoan Sing izjavio je u obraćanju naciji da su teroristički napadi u Mumbaju, u kojima je, prema najnovijem bilansu, ubijeno 127, a ranjeno 279 lica, verovatno planirani u inostranstvu.

Premijer je istakao da će se indijska vlada energično pozabaviti problemom upotrebe teritorija susednih zemalja za planiranje napada u Indiji.
Nju Delhi je u prošlosti optuživao susedni Pakistan ili Bangladeš za podršku militantnim grupama koje izvode napade u Indiji, kao i da tolerišu njihova uporišta na svojoj teritoriji, podsetio je Rojters.

"Cilj dobro planiranih i dobro usklađenih napada, verovatno povezanih sa inostranstvom, jeste stvaranje osećaja straha time što su luksuzni hoteli i popularni kafe izabrani kao mete", rekao je Sing.

Napadači naoružani automatskim oružjem i bombama u sredu uveče su najpre počeli da pucaju na posetioce popularnog kafea u centru Mumbaja, poznatom kao sastajalište stranaca, a zatim upali u dva najluksuznija hotela "Tadž" i "Oberoi", uzevši jedan broj gostiju kao taoce.

Teroristi su za oslobađanje talaca zahtevali puštanje islamskih ekstremista iz indijskih zatvora.

Napadači su za taoce pretežno uzimali turiste sa američkim i britanskim pasošima.

Izvor


Article viewed 476 timesDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak