Uhapšeni Nemci na Kosmetu su špijuni BND

Mondo 28.11.2008 15:47
Uhapšeni Nemci na Kosmetu su špijuni BND


Vlada kancelarke Angele Merkel saopštila je poslanicima Bundestaga da su trojica Nemaca uhapšeni na Kosovu i Metohiji, pripadnici nemačke obaveštajne službe BND, potvrdio je u četvrtak u Berlinu čelnik parlamentarnog komiteta Tomas Operman.
Nemci su uhapšeni prošle nedelje pod sumnjom da su bacili eksploziv na zgradu Međunarodne civilne kancelarije (MCK) u Prištini.

"Oni su tamo radili za BND", rekao je Operman novinarima posle sastanka komiteta koji, prema navodima Rojtersa, zadužen da "nagleda obaveštajne operacije".

Operman, član Socijaldemokratske partije i partner u koalicionoj vladi kancelarke Merkel je odbio da iznese koji je bio zadatak trojice pripadnika BND na Kosmetu.

Prema Opermanu, ne postoje indicije da su trojica nemačkih operativca imala bilo kakve veze sa napadom na MCK zbog čega je on zatražio da budu odmah oslobođeni.

Vlasti na Kosmetu drže Nemce već devet dana u nehumanim uslovima, a to "hapšenje je misterija", naveo je Operman.

Makedonska novinska agencija MIA prenela je nemačke medije, da su zvaničnici u Prištini izjavili da bi uhapšeni mogli da budu oslobođeni zbog nedostatka dokaza.

Kosovski Vrhovni sud je formirao u četvrtak specijalnu komisiju koja treba da odluči da li će oni biti oslobođeni, a sudija tog suda Anton Nokaj izjavio je novinarima da će danas taj predmet biti predat međunarodnom sudiji Vinu Bolelu koji će doneti konačnu odluku, navela je MIA.

Kako je javila dopisnica Tanjuga iz Berlina, nemačka štampa navodi da bi operativci BND, najkasnije tokom vikenda mogli biti oslobođeni.

Pozivajući se na vladine zvaničnike u Prištini, "Zidojče cajtung" piše u izdanju od petka da će trojica biti oslobođena u nedostatku dokaza i da će avionom otputovati za Berlin.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak