Dinkić preti izlaskom iz Vlade

Blic 28.11.2008 15:26
Dinkić preti izlaskom iz Vlade


Usvajanje budžeta za 2009. godinu, kojim će biti smanjeni troškovi ministarstava, uzdrmalo je odnose unutar koalicije „Za Evropsku Srbiju” i nateralo koalicione partnere da izvade tešku artiljeriju.Prema saznanjima „Blica”, G17 plus nezadovoljan kresanjem troškova zapretio je i izlaskom iz Vlade, a iz vrha DS im je poručeno da imaju načelni dogovor sa liderom Nove Srbije Velimirom Ilićem i SNS da u tom slučaju podrže izglasavanje budžeta u Skupštini Srbije. Preksinoć je održan sastanak kojem su prisustvovali i lideri DS i G17 plus Boris Tadić i Mlađan Dinkić, iz čijih stranaka se, međutim, čuju različita tumačenja da li su odnosi izglađeni. Dok u DS tvrde da je stvar legla, u G17 ističu da još ništa nije gotovo.

Odluka o budžetu, koja ni juče nije stavljena na glasanje na sednici Vlade, time je odložena po treći put. Problem je u tome što se posle preporuka MMF i činjenice da će se povećati davanja za penzije moraju kresati subvencije u svim ministarstvima. Tu se dolazi do pravog problema jer se odluke o kresanju sredstava ne donose na bazi ekonomskih već političkih procena, što dovodi u pitanje stabilnost koalicije.
Iako nema pouzdanih i konkretnih podataka koliko je i kom ministarstvu „uzeto” zna se da je budžet krajnje restriktivan i da su novčana sredstva ministarstvima značajno umanjena. Prema saznanjima „Blica”, lider G17 plus se na sastanku sa Tadićem pobunio i istakao da je ministarstvima kojima upravljaju kadrovi njegove stranke budžet umanjen više nego što treba i znatno više nego ministarstvima kojima upravlja DS.
- Dinkić je podsetio da je njegova stranka vlasnik mandata, ali je sa druge strane dobio protivodgovor da vlada posle usvajanja budžeta može da opstane još šest meseci i da će ukoliko bude izbora, a bude želeo u koaliciju sledeći put morati da pristane da blanko ostavke budu u rukama DS - kaže naš izvor iz vrha DS.
Sastanku održanom preksinoć prisustvovali su osim Tadića i premijer Mirko Cvetković, Dijana Dragutinović, a iz G17 plus Mlađan Dinkić, Verica Kalanović i Tomica Milosavljević.
Dinkić je poručio da sa ovim smanjenjima ima dovoljno samo za plate u javnom sektoru i penzije i da neka ministarstva mogu slobodno da se zatvore. Pričalo se i o smeni direktora Aerodroma „Nikola Tesla” Bojana Krišta, ali je Dinkić poručio samo da kola o prekomernom trošenju u javnim preduzećima ne smeju da se slome na G17 plus, zbog čega je doneta odluka da se uradi analiza plata i naknada u svim javnim preduzećima.
S obzirom na to da natezanje oko toga ko će biti uskraćen u budžetu za 2009. traje već nekoliko nedelja, Krištovi potezi bili su samo povod da iz obe stranke proključa nezadovoljstvo zbog sporenja oko budžeta.
Dok su trajala natezanja oko budžeta, koja još nisu okončana i o čemu će se konačna odluka doneti tek sledeće nedelje, vrh DS napravio je načelni dogovor sa Novom Srbijom da podrži predlog novog budžeta, a to je spreman da uradi i SNS. Time se DS obezbedio da u slučaju da G17 plus izađe iz vlasti, Vlada ne padne u narednih šest meseci. Kako nezvanično tvrde u DS, razgovori i dogovor sa Velimirom Ilićem načelno je postignut i pre nego je Dinkić rekao da je nezadovoljan raspodelom. Zbog Ilićevog potpisivanja predizbornog koalicionog sporazuma sa Vojislavom Koštunicom i Majom Gojković, pregovori su prekinuti, ali su postali aktuelni kada je nastao spor oko budžeta.
Nešto ranije, pre oko mesec i po, nezvanično se u DS moglo čuti i da Boris Tadić razmišlja o rekonstrukciji Vlade Srbije. Vreme kada bi se lider DS mogao odlučiti na taj korak međutim, nije precizirano. Kao razlog je navođeno da se promenom pojedinih ministara koji nisu ostvarili očekivan uspeh, želi pokazati da ova vlada ozbiljno radi. Juče nije bilo moguće dobiti ni nezvaničnu potvrdu da li se tadašnja ideja o rekonstrukciji odnosila na ministre iz svih stranaka ili su ti navodi zapravo bili uvod u sadašnji sukob na relaciji DS i G17.
Ovo nije prvi put da se pronalazi rešenje za situaciju u kojoj bi neka stranka mogla da izađe iz Vlade. Kada su predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda boravili u Beogradu i poručili da se penzije ne mogu povećavati, a lider PUPS Jovan Krkobabić odbijao da to učini, DS je imao rešenje - Batića koji je izašao iz koalicije sa LDP, Ilića, ali i naprednjake Tomislava Nikolića.

IzvorAnonymous
1. Ala
Dodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak