Tunis-između Mediterana i Sahare

C-magazin 28.11.2008 11:31
Tunis-između Mediterana i Sahare


Karakter Tunisa daju kako Mediteran, tako i Sahara. Zemlja je bila osvajana mnogo puta i morala je da nauči da se prilagodi osvajačima.Svi oni zajedno ostavili su svoj uticaj, dok su Feničani i Arapi kamen temeljac nacionalnog identiteta. Tako moćna mešavina kultura proizvela je najliberalniju arapsku naciju, koja je raskrsnica između Evrope i Afrike. Ona nudi hiljadugodišnje džamije, rimske hramove, jevrejske sinagoge i hrišćanske crkve.

Tunis je dominantno muslimanska država sa 90% populacije čija je vera islam. Ostalih 10% čine rimokatolici, pravoslavni Grci, protestanti, a postoji i mala zajednica Jevreja, koji žive u glavnom gradu - Tunisu, ali većina njih je naseljena na ostrvu Đerba. Stanovništvo Tunisa danas broji oko osam miliona ljudi. Deca, čiji je maternji jezik arapski, često govore francuski već kao tinejdžeri, ali govore i engleski, nemački ili italijanski.

Tunižani su veoma gostoljubiv narod i to gostoprimstvo je tako izraženo da vam se posle toga čini da ostajete njihovi dužnici. Turisti su jednostavno zbunjeni velikim izborom koji nudi Tunis. Jedan dan dovoljan je da se obiđu zidine Kartagine, Muriško selo Sidi Bu Said i glavni grad, Tunis, sa svojim starim delom grada. Tu imate puno mogućnosti za kupovinu, kao i obavezu da odete u posetu Bardo muzeju, koji između oslalih dragocenosti čuva i vrlo poznatu kolekciju rimskih mozaika. Svaki grad u Tunisu ima svoj pijačni dan i on je najposećeniji od svih u sedmici. Te pijace smeštene su na glavnim trgovima u gradu i skoro svi proizvodi su sezonski, na primer, voće i povrće. Takođe se mogu naći proizvodi domaće radinosti, polovna roba, koža i tepisi napravljeni od najoriginalnijih stvari koje Tunis može da ponudi. Pijace se otvaraju vrlo rano, tako da morate ustati s pticama da biste bili sigurni da ćete doći na vreme.

Hamamet je poznato turističko letovalište u kome se, pored ostalog, možete diviti prelepim vilama, poljima pomorandži, španskom utvrđenju i dugim peskovitim plažama… Hamamet se deli na dva dela, severni i južni. Svi hoteli protežu se duž obale koje se sreću u Medini, izgrađenoj na stenama. Ona je najstariji i najimpresivniji deo Hamameta s 15-vekovnom arhitekturom. Između zidina Medine nalazi se veliki broj prodavnica koje prodaju robu iz domaće radinosti, najoriginalnije proizvode iz tog dela sveta. Zlatno pravilo u ovim prodavnicama glasi - cenkajte se, ovde je to obavezno. Izvan Medine se nalazi veliki broj prodavnica s fiksnim cenama; one su jasno izložene i tu nema cenkanja. Plaže u Hamametu su savršene za sunčanje i sportove na vodi. One su peskovite i more je vrlo bistro. Sezona kupanja traje od maja do oktobra. U vazduhu se preko cele godine oseća miris mandarina, limuna i jasmina. Nabel je grad u kojem možete uživati u umetničkom radu koji ima visoku cenu u svetu, a tiče se grnčarije i keramike. Idući ka jugu naići ćete na grad Keruan, sveti grad, koji predstavlja najbitniji grad islama, ali isto tako i postojbinu tunižanske industrije tepiha.

Sus, smešten na istočnoj obali Tunisa, treći je grad po veličini, posle Tunisa i Sfaksa. Pored Susa na toj obali Mediterana nalaze se Monastir, rodno mesto bivšeg predsednika Habiba Borgibe, zatim Moknin, poznat po svom tradicionalnom zanatstvu, i Mahdija, lokalna ribolovačka luka. Manje od dva sata vožnje od Tunisa do Susa vodi put koji je nešto više od autoputa. Tu se nalazi mnogo raznolikih pejzaža koji su vrlo atraktivni i koji pokazuju svu raznovrsnost zemlje: vinograde, voćnjake, razne useve, polja maslina… Deo priobalnog područja koji se prostire iz pravca južnog dela Hamametskog zaliva do grada Mahdija, kao i more samo po sebi podsećaju da je Tunis uspešna turistička destinacija. Svoju reputaciju glavnog grada ovog regiona Sus duguje brojnim prednostima kao što su polja maslina koja prekrivaju preko 250.000 hektara i predstavljaju glavno prirodno bogatstvo, luka koja se nalazi u centru grada i koja dodaje živost gradu, stari deo grada koji i dalje živi u svom izvornom obliku i u potpunoj suprotnosti od modernog dela grada, kao i plaže koje se prostiru duž grada s kompleksom zvanim “obala”.

 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak