Budućnost Interneta- video sadržaji

Personal magazin 28.11.2008 13:32
Budućnost Interneta- video sadržaji


Rezultati ankete sprovedene na konferenciji Cisco Expo 2008. pokazuju da ispitanici - stručnjaci iz oblasti informacionih tehnologija i čelni ljudi kompanija u Srbiji sve više koriste video za kolaboracijuNa nedavno održanoj konferenciji Cisco Expo u čijem fokusu su bili video i kolaboracija sprovedeno je istraživanje među učesnicima o korišćenju video sadržaja na Internetu. Samo u 2007. godini broj video sadržaja se povećao za 60- 70%, a predviđa se da će do 2012. godine 90% sadržaja na Internetu biti video. Video je jedan od ključnih oblika komunikacije i bitna odrednica Cisco strategije.

Rezultati istraživanja o korišćenju videa pokazuju da je najčešće posećeni video sajt na Internetu popularni Youtube (54,3%), kao i da preko trećine ispitanika dnevno gleda video na Internetu. Od najzanimljivijih sadržaja, navode se muzički spotovi sa 41,3%, vesti sa 23,9% i filmovi sa 16,3%.

Internet za video - chat pozive sa porodicom i prijateljima koristi više od polovine ispitanika (59,7%). Video aplikacije na radnom mestu ne koristi većina, čak 72,8%, dok od onih koji koriste, najviše su zastupljeni video pozivi sa kolegama (20,6%), sledi 7,6% koji se odnose na instalaciju, održavanje videonadzora, arhiviranje, e-learning, live demo, test faza video konferencije, video predavanja, video prezentacije, CD. Samo 4,6% redovno koristi video konferencije, dok 1% redovno vodi sastanke preko korporativne TV. Takođe je samo 10% ispitanika postavilo svoje video sadržaje na web.

U budućnosti više od polovine (54,3%) planira da koristi video češće kako bi se povezao sa prijateljima i kolegama, dok 21,7% planira instaliranje web kamere za nadgledanje kuće. Ukoliko banka, osiguravajuće društvo, telekom ili drugi servis provajder budu nudili mogućnost povezivanja sa agentima njihovih korisničkih servisa- stručnjaka preko videa biće zainteresovano 19.5% , dok bi 18% volelo da ima Cisco TelePresence kod kuće.

 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak