Kakvog je ukusa sir od dunja

Mondo 28.11.2008 14:11
Kakvog je ukusa sir od dunja


Da li ste nekada probali kitnikes, slatkiš koji se pravi od dunja, šećera i vode? Ako vam se dopao ukus ovog "sira od dunja", što je doslovni prevod sa nemačkog jezika, možete ga i sami napraviti.U Vojvodini su se nekada domaćice utrkivale koja će napraviti ukusniji kitnikes, koja će na trpezu izneti zanimljivije oblike. Danas je gotovo zaboravljen, jer više niko nema vremena da ljušti tvrde dunje, secka ih, kuva...

Međutim, ako imate vremena i želite da saznate kako se pravi "sir od dunja" izvolite :

Kitnikes, zaboravljeni slatkiš od dunja

Da li ste nekada probali kitnikes? Ako vam se dopada ovaj slatkiš od dunja, možete ga i sami napraviti. Potrebno vam je nekoliko zrelih žutih dunja, malo šećera, vode i strpljenja.

"Kitnikes je reč nemačkog porekla i u doslovnom prevodu znači - sir od dunja. Kod nas se najviše jede u Vojvodini i nekada je bio nezaobilazni deo vojvođanske trpeze. Domaćice su se utrkivale koja će poslužiti raznovrsnije oblike kitnikesa. Međutim, danas je to gotovo zaboravljeno jelo, veoma retko se priprema, pre svega zbog komplikovane izrade. Sve se radi ručno, a dunje su izuzetno tvrdo voće, teško se ljušte, još teže seku. I sam proces kuvanja traje nešto duže, a današnje domaćice nemaju vremena", rekao je za MONDO muški predstavnik porodice Radojčić, na sajmu "Etno hrana i piće" koji se održava u Beogradu od 26. do 29. novembra.

Radojčići su ponosni na svoj recept za kitnikes, kažu da se penosi sa kolena na koleno i ne žele da otkriju tajnu. Međutim, specijalno za čitaoce MONDO portala, rekli osnovni deo recepta:

Dunje se prvo oljušte, zatim se sitno iseku i stave u mikser da se još malo usitne, ali ne preterujte - ne treba ih ispasirati. Dobijenu smesu kuvajte u vodi sa dosta šećera, dok ne postane gusta. Vruć kitnikes sipajte u kalupe i ostavite da sa potpuno ohladi.

Ovaj slatkiš se služi nakon jela, kao dezert, ali se može jesti i ujutru, uz kafu, umesto ratluka.

Ako ni vi nemate vremena da sami napravite "sir od dunja", možete otići do etno kuće "Đeram" u Mokrinu, gde će vas dočekati članovi porodice Radojčić i poslužiti vas raznim vojvođanski đakonijama.

Posebno je zanimljiv banatski fruštuk. Reč je o doručku koji se sastoji isključivo od proizvoda koji se pripremaju u seoskim domaćinstvima.

Tako ćete nakon kafe dobiti čuveni lisnati mokrinski sir koji se pravi od kravljeg mleka, zatim domaću svinjsku šunku, kobasice, barena jaja i vruć hleb. Uz to se pije rakija, zimi kuvana, ali bi obavezno trebalo da probate i domaće vino po kojem je Mokrin čuven.

Možda je najbolje da u ovo selo kraj Kikinde odete u dane Uksrsa kada se tamo održava Svetsko prvenstvo u tucanju uskršnjim jajima. Mada, ni borba gusaka nije nezanimljiva, a možete videti i najveću letačicu Panonske nizije - droplju.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak