Nikoljdanski festival rakije

Kurir 28.11.2008 14:11
Nikoljdanski festival rakije


Udruženje poljoprivrednika i voćara iz Sente organizuje danas po osmi put Nikoljdanski festival rakije, koji će okupiti najbolje proizvođače „vatrene vodice“ iz svih krajeva Vojvodine. Ocenjivačka komisija će, pored tehnološke ispravnosti, ocenjivati miris, ukus i aromu svake rakije.- Na osnovu tih parametara doneće se odluka koja će rakija biti proglašena za vojvođansku kraljicu kapljice. U konkurenciji će se naći rakije od jabuke, kruške, dunje, kajsije, zove, breskve, trešnje, višnje, ali i lozovača, dudovača ili palinka od mešanog voća. Uzorke će ocenjivati stručnjaci iz Mađarske i sa Tehnološkog fakulteta u Novom Sadu, a ljubitelji dobre kapljice moći će da prisustvuju za degustatore nimalo lakom zadatku - kaže organizator festivala rakije Mikloš Nađ.

U pogledu kvaliteta i kvantiteta ovogodišnja sezona mogla bi se oceniti kao osrednja. Iako većina proizvođača nema razloga za nezadovoljstvo, nije se ponovila 2003. godina, u poslednje dve decenije rekordna.

Završna svečanost održaće se 6. decembra, kada će laureatima biti uručeni pehari i medalje.

PROŠLE GODINE  POBEDILA ŽENA!

Interesantno je da je lane pobedu odnela rakija koju su proizvele nežne ženske ruke. Odlukom žirija, kruškovača Brigite Fir iz Sente proglašena je za najbolju. Ona i njen suprug Čaba dugogodišnji su proizvođači rakije, koju pripremaju od sirovina iz sopstvenog voćnjaka.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak