Usprkos hapšenjima spam ponovo cveta

T Portal 28.11.2008 12:45
Usprkos hapšenjima spam ponovo cveta


Izgleda da je naše oduševljenje zbog zabrane pristupa internetu tvrtki MoColo sredinom ovog meseca, odgovornoj za omogućavanje pristupa internetu nekim od najžešćih svetskih spammera, bilo preuranjeno jer najnoviji podaci pokazuju da je količina spama u ukupnom broju e-mail poruka ponovo u žestokom porastuMcColo je jedna od tvrtki koja je pružala usluge hostinga nekim od najžešćih svjetskih spammera, a već godinama pod budnim je okom sigurnosnih stručnjaka diljem svijeta. Sredinom mjeseca MoColo je ostao bez mogućnosti pristupa internetu, a s njim i brojni spammeri. Onemogućavanjem interneta MoColou udio spam poruka opao je gotovo 80 posto te je 12. studenoga iznosio oko 20 posto u ukupnom broju poruka.

Sada, dva tjedna kasnije udio spama ponovo se nezaustavljivo penje i trenutno prema podacima tvrtke MessageLabs iznosi 37 posto. Sasvim je izvjesno da neće proći dugo vremena i spam će biti ponovo gdje je i bio – na vrhu udjela u ukupnom broju poslanih poruka e-pošte.

Razlog ponovnom porastu spama leži u tome što su se ključne spammerske mreže poput Srizbija, Asproxa, Rustocka te Mega-D-a odlučile na smještanje svojih botnet mreža preko pružatelja usluga pristupa internetu izvan SAD-a, pa je jasno da će malo vjerojatno doći do njihova ponovnog gašenja.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak