"Očišćen" Kvantaš

Večernje novosti 28.11.2008 12:45
"Očišćen" Kvantaš


Akcija suzbijanja komunalnog nereda oko zelenih pijaca već daje rezultate. Prostor oko ove veletržnice uređen i "očišćen" od nelegalnih trgovaca...OKOLINU Kvantaške pijace već godinama blokiraju "reke" kamiona. U JKP "Gradske pijace" odlučili su da to promene, i u akciji suzbijanja komunalnog nereda, upravo se kamionska pijaca prva našla na udaru. Sada je prostor oko ove veletržnice uređen i "očišćen" od nelegalnih trgovaca. U "Gradskim pijacama" tvrde da će iskoreniti ovakve probleme kontinuiranim kontrolama, koje će trajati najmanje šest meseci.
Akcija suzbijanja komunalnog nereda počela je pre nedelju dana. Među kritičnim tačkama u gradu našla se i vidikovačka pijaca. Pereprodavci su godinama bili "zaštitni znak" ove tržnice. Poseban problem inspektorima prave kamioni, koji su najčešće zauzimali trotoare oko pijace. Kada su odatle oterani, "kamiondžije" su se dosetile i preselili su svoja vozila na najbliži parking.
- Pijace nisu lep deo našeg grada jer su sve okupirane divljim trgovcima - kaže Dragan Pušara, direktor JKP "Gradske pijace". - Zbog toga naše preduzeće trpi velike gubitke. Kvantaš smo sada potpuno očistili, ali na Vidikovcu moramo da nađemo neko rešenje za kamione. Sada se dogovaramo sa "Beograd putem" da ih premestimo. Tamo postoji naša parcela koja ničemu ne služi. Planiramo da je preuredimo i pod određenim uslovima smestimo trgovce sa kamionima. To ćemo srediti najkasnije do nove godine.
Prema njegovim rečima ova akcija već daje rezultate, ali da bi se problem komunalnog nereda iskorenio potrebne su redovne kontrole i kontinuirana saradnja sa svim komunalnim preduzećima, inspekcijom i policijom.
- Zelene površine oko Kvantaša sada će uređivati zaposleni "Zelenila" - Pušara. - Postavićemo i ograde kako bi sprečili parkiranje na prostoru od pijace do autoputa. Naše ekipe su obišle i Banjicu i Cvetkovu pijacu. U timu su i zaposleni koji imaju zadatak da koordinišu među službama u svakoj kontroli. Jedna ekipa je stalno na Kvantašu, druga na Vidikovcu, a preostale dve obilaze druge tržnice.
Novo rukovodstvo Gradskih pijaca tvrdi da će akcija suzbijanja komunalnog nereda biti znatno rigoraznija u odnosu na kontrole prethodnih godina. Ako upozorenja na divlje prodavce ne budu urodili plodom, ističu u ovom komunalnom preduzeću, preprodavci će biti kažnjavani i novčano, ali i oduzimanjem robe.
U ovim kontrolama učestvovali su i tržišni inspektori, koji su za nedelju dana zaplenili robu odsedam prodavaca. Vrednost oduzete robe je 79.000 dinara.
- Sve do sada bila je samo preventiva - kaže Radenko Ćetković, načelnik Beogradskog odeljenja Republičke tržišne inspekcije. - Uklanjali smo nelegalne trgovce sa javnih površina,ali u većini slučajeva nismo pribegavali oduzimanju robe trgovcima iz kamiona. Zaplenili smo odeću, diskove, kao i druge neprehrambene proizvode. Preprodavcima voća i povrća za sada nismo oduzimali robu.

BROJKE
79.000 dinara vrednost oduzete robe prethodnih dana na pijacama
2.500 dinara mandatna kazna za nedozvoljenu trgovinu na trotoarima i zelenim porvšinama

KAZNE
MANDATNA kazna za trgovinu na trotoarima i zelenim površina je 2.500 dinara. Ako inspektori sudiji za prekršaje proslede prijavu, trgovci mogu da očekuju kazne od 50.000 do čak 500.000 dinara. Visina kazne zavisi od prekršaja.

ISPRAVNOST
KONTROLA ispravnosti namirnica koje se prodaju na gradskim pijacama obavljaće se jednom mesečno, a finansiraće ih "Gradske pijace". Kako najavljuju u ovom preduzeću, od sledeće godine prve na udaru biće mlečne hale i objekti u kojima se prodaju namirnice životinjskog porekla. Proizvodi koji zadovolje standarde dobiće sertifikate, a u akreditovanim laboratorijama proveravaće se i roba biljnog porekla na pesticide. Kontrolne vage, koje su do sada bile u prostorijama upravne zgrade, biće smeštene na izlazima svih zelenih tržnica.

HIGIJENA
OSIM zaposlenih u "Gradskim pijacama" u akciju suzbijanja komunalnog nereda uključeni su i tržišni inspektori, Sekretarijat za inspekcijske poslove, Ministarstvo unutrašnjih poslova, "Čistoća", "Gradsko zelenilo", Sekretarijat za saobraćaj i "Parking servis". Svi oni su potpisnici Memoranduma o razumevanju i saradnji i učestvuju u programu kontinuiranog uvođenja komunalnog reda oko tržnica.

Komunalni problemi odnose se najviše na nelegalnu prodaju oko i u samim objektima "Gradskih pijaca", na nepropisno parkiranje vozila i kamiona, iz kojih se trguje. U rešavanju ovih problema neophodno je trajno održavanje higijene oko pijaca. U ovom komunalnom preduzeću planiraju i postavljanje signalizacije, stubića, žardinjera i drugih prepreka da bi se sprečilo parkiranje, održavanje zelenih površina, kao i sakupljanje i redovno odnošenje smeća.

 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak