Pronađen Hitlerov zlatni marker za knjige

RTS 28.11.2008 14:45
Ukraden u Madridu, nađen u Sijetlu

Ukraden u Madridu, nađen u Sijetlu


Američka policija pronašla je zlatni marker za knjige koji je 1943. godine Adolfu Hitleru poklonila njegova ljubavnica Eva Braun, prenose svetske agencije.Imigraciona i carinska policija (ICE) saopštila je da su njeni službenici pre dva dana uhapsili rumunskog državljanina Kristijana Popeskua ispred kafića "Starbucks" u gradu Belvju, u američkoj državi Vašington, u trenutku kada je pokušao da proda marker od 18-karatnog zlata agentima prerušenim u kupce.

Marker je Hitleru na poklon 1943. dala njegova ljubavnica kako bi ga utešila posle predaje nemačkih trupa sovjetskoj armiji u bici kod Staljingrada, navodi policija.

Na markeru piše: "Moj Adolfe, ne brini, to je samo neugodnost koja neće promeniti izvesnost tvoje pobede. Moja ljubav prema tebi će biti večna, kao što će i naš Rajh biti večan. Zauvek tvoja, Eva. 3.2.43.".

Ovaj marker za knjige bio je među predmetima koje je u oktobru 2002. jedna aukcijska kuća iz Madrida planirala da ponudi na prodaju, ali koji su pre toga ukradeni.

Pre nego što je dospeo u posed aukcijske kuće, marker je pripadao porodici jednog nemačkog vojnika, pogubljenog posle suđenja u Nirnbergu.

U međuvremenu su neki eksperti za antikvitete doveli u pitanje njegovu autentičnost. Ali bez obzira da li je pravi ili ne, federalni agenti kažu da su oni koji su ga ukrali prekršili zakon.

"Predmeti od istorijskog značaja nisu suveniri za ilegalnu prodaju onome ko ponudi najviše", piše u izjavi Lija Vinčela, specijalnog agenta odeljenja za istragu Imigracione i carinske policije u Sijetlu, koji radi na slučaju.

Operacija je počela kada je ICE saznala za čoveka koji pokušava da proda marker za knjige u oblasti Sijetla. Potkazivač je kontaktirao Popeskua, koji je potvrdio da ima marker i dokazao to fotografijama. Tada je tražio 150.000 dolara za njega.

Španski organi su svojevremeno procenili vrednost markera na cifru između 13 i 17 hiljada dolara, naznačeno je u sudskim dokumentima. U trenutku kada je uhapšen, prerušeni agent mu je "platio" 100.000 dolara.

Rumun je optužen za prodaju ukradene robe i suočen je sa kaznom do deset godina zatvora i novčanom kaznom od 250.000 dolara.

Ukraden u Madridu, nađen u Sijetlu


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak