Najskuplja knjiga posvećena Mikelanđelu

RTS 28.11.2008 12:45
Mikelanđelova "Pijeta"

Mikelanđelova "Pijeta"


Primerak nove knjige posvećene velikom italijanskom renesansnom majstoru Mikelanđelu Buanarotiju, "Mikelanđelo, mudra ruka", najlepša i najskuplja knjiga na svetu , stigao je nedavno iz Italije u gradsku biblioteku u Njujorku.Knjiga "Mikelanđelo, mudra ruka", teška je 28 kilograma i procenjena na 100.000 dolara. U knjizi se govori o životu i delu slavnog italijanskog vajara i slikara..

"Mikelanđelo, mudra ruka", ručno je rađena u povezu od pliša i belog mermera.

Korice knjige napravljene su od crvenog pliša tkanog u jednoj italijanskoj radionici koja ručno izrađuje zavese za Metropoliten operu i Milansku skalu.

Knjiga sadrži mnoštvo fotografija Mikelanđelovih najpoznatijih skulptura, skica i pesama koje je slavni majstor napisao.

Za izradu svakog primerka knjige bilo je potrebno šest meseci jer su korišćene veštine italijanskih renesansnih majstora.

Pored primerka koji je poklonjen njujorškoj biblioteci i koji će publika moći da vidi od iduće nedelje, prodato je, uprkos astronomskoj ceni, još 20 ovakvih knjiga.

Izdavač Marilena Ferari, predsednica kuće "FMR" iz Bolonje, u šali je objasnila da je dobila ideju o izradi ovog ekstravagantnog izdanja jer je "luda".

"Obožavam knjige", rekla je Ferari, dodajući da knjige koje se objavljuju na Internetu gube svoj identitet.

 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak