Taksimetar kuca po kursu evra

Danas 28.11.2008 12:27
Poslednje poskuplje u junu

Poslednje poskuplje u junu


Cene taksi usluga mogle bi u narednim danima da poskupe za 7,5 odsto. Toliko povećanje tražila je većina udruženja od Sekretarijata za privredu i Uprave za cene.Iako su poslednji put taksi usluge poskupele u junu za 8,2 posto zbog enormnog skoka cene goriva, sada kada je gorivo pojeftinilo, taksisti traže povećanje cene svojih usluga zbog nestabilnosti tržišta, skoka kursa evra i cena drugih činilaca koji ulaze u cenu prevoza.

- Tačno je da je gorivo pojeftinilo, ali ono čini samo 35 odsto cene prevoza. Sa druge strane dve trećine parametara je poskupelo, među kojima su registracija vozila, ulje i rezervni delovi. Zbog skoka kursa evra povećale su nam se i rate za kredite za nova vozila koja je, na zahtev grada, kupila većina taksista. To nam je povećalo mesečni izdatak za od 20 do 40 evra - objašnjava za Danas Aleksandar Bjelić, predsednik Žutog taksija.

Bjelićkaže da grad u svakom slučaju mora izneti stav o zahtevu taksista i da očekuje da poskupljenje bude odobreno najkasnije za 15 dana. Bjelićkaže da taksisti neće odustati od povećanja cene, sem da grad pristane da subvencioniše taksi po kilometru, što je malo verovatno. On potvrđuje da su taksi udruženja tražila različita povećanja cena, te da to samo potvrđuje da u taksi službi nema monopola i kartelskog udruživanja za šta su optuživani. Ipak, većina udruženja, među kojima su Žuti, Pink i Čukarički taksi, došla je do kalkulacije od 7,5 odsto.

Prema računici, ako bi povećanje od 7,5 odsto bilo odobreno, start bi koštao 129 dinara umesto dosadašnjih 119 dinara, a kilometar vožnje u prvoj tarifi 49 dinara umesto trenutnih 46 dinara. Vožnja u drugoj tarifi i sat čekanja bili bi uvećani za oko 11 odsto, pa bi kilometar vožnje u drugoj tarifi koštao 64, umesto dosadašnjih 58 dinara, a sat čekanja 600 dinara umesto sadašnjih 540 dinara. Tako će za prosečnu gradsku vožnju od šest kilometara, sa pet minuta čekanja koliko se provede na semaforima, morati da se izdvoje 473 umesto dosadašnjih 440 dinara.

 

 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak