Ličnost Danas: Jugoslav Ćosić

Igor Živanović Danas 28.11.2008 12:27
Ličnost Danas: Jugoslav Ćosić


Jugoslav Ćosić, autor i urednik emisije Poligraf koja se emituje na televiziji B92, jedan je od ovogodišnjih dobitnika nagrade Rikardo Ortega za televizijsko novinarstvo, koju dodeljuje Asocijacija dopisnika Ujedinjenih nacija.Ćosić je nagradu dobio za bavljenje temama koje su posebno značajne za svetsku organizaciju, kao što su ratni zločini, ljudska prava i trafiking.

Nagrada Rikardo Ortega dodeljuje se za hrabrost u izveštavanju novinarima koji rade u zemljama gde je povećan rizik za njihov rad. Osim ove, Ćosić je dobitnik i nagrada Stanislav Staša Marinkovićdnevnog lista Danas i Milan Pantićkoju dodeljuju Večernje novosti.

Ćosić je novinarstvom počeo da se bavi osamdesetih godina u Studentskom radio programu Indeks 202. Bio je jedan od autora tada izuzetno popularne humorističke emisije, Indeksovog radio pozorišta. Nakon toga je prešao na Drugi program Radio-Beograda, na kojem je vodio i uređivao informativnu emisiju Niko kao ja, a potom i Zeleni megaherc, emisiju koja je emitovana u saradnji sa Drugim programom Radio-Zagreba. Bio je poslednji voditelj ove emisije. Profesionalnu karijeru tokom devedesetih nastavio je u Australiji. Na sidnejskoj radio stanici MCRA 2000 FM bio je urednik i voditelj programa na srpskom jeziku. Iako se tada spekulisalo da je iz Beograda otišao pod pritiscima i pretnjama, Ćosićje ovo demantovao. U Beograd se vratio kao novinar Radija Slobodna Evropa za koji je izveštavao u vreme NATO bombardovanja. S radom je nastavio na Televiziji Politika, gde je 2000. bio autor emisije 60 minuta. Emisiju Poligraf na televiziji B92 uređuje i vodi od septembra 2005. Neki mu zameraju da je u svojim konfrontrirajućim intervjuima u Poligrafu često preozbiljan i agresivan, ali ni oni mu ne osporavaju profesionalnost. Sam tvrdi da gostima nikada ne pristupa lično. Kako kaže, njegova uzdržanost dovedena je u pitanje nakon intervjua s Karlom del Ponte, kada je saznao da su mu, po nalogu policajaca koji su je obezbeđivali, odneli automobil s parkinga.

Jugoslav Ćosićrođen je 1960, pohađao je Devetu beogradsku gimnaziju, diplomirao je na odseku za međunarodno pravo Pravnog fakulteta u Beogradu. Pre nego što je počeo da se bavi novinarstvom želeo je da bude diplomata. Objavio je dve knjige, Dawn under, kratke priče o Australiji i zbirku tekstova Indeksovog radio pozorišta Klinika Jugoslavija. Oženjen je i ima dva sina.

 

 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak