Nezaboravni novogodišni praznici na obalama jugoistočne Azije

Alo 28.11.2008 12:27
Tropski doček na Puketu

Tropski doček na Puketu


Tajland, tropska zemlja raznovrsnih prirodnih lepota, neponovljivih kulturno-istorijskih spomenika, toplog mora, prelepih plaža, izvrsne kuhinje i atraktivnog noćnog života, već decenijama je poznat kao vodeća svetska turistička destinacija.Uprkos nemirima koji poslednjih dana vladaju u Bangkoku, u našim turističkim agencijama koje rade aranžmane za Tajland kažu da putnici ne odustaju od ideje da novogodišnje praznike provedu u ovom tropskom raju. Naprotiv! Čak ni uznemirujuće vesti o blokadi aerodroma u Bangkoku, ni visoke cene aranžmana nisu prepreka za ljubitelje odmora da lagano pakuju kofere i pripreme se za odlazak u ovo tropsko područje.
Smeštaj kao iz bajke
Hotelski smeštaj u Bangkoku i na Puketu koji bukiraju naše agencije ima kategorizaciju od tri do pet zvezdica. U zavisnosti od platežne moći putnika, formirana je i cena aranžmana, i kreće se od 1.200 pa naviše.

Svi hoteli sa tri zvezdice imaju otvorene bazene, butike, prodavnice i tematske restorane, a oni sa najvišom kategorizacijom nude i dodatne pogodnosti u vidu korišćenja SPA i fitnes centara.
Aranžmani koji nude srpske agencije bazirani su ili na noćenju sa doručkom ili na polupansionskoj usluzi, tako da bi trebalo računati na dodatni trošak za hranu i piće. Naime, voda iz vodovoda nije preporučljiva za piće, pa bi se trebalo osigurati kupovinom mineralne vode. Flašica od pola litra staje oko pola evra, dok je u hotelu trostruko skuplja.
Zima idealna za brčkanje
Turistička sezona u Tajlandu traje tokom čitave godine, zbog izuzetno povoljne klime. Ipak, najpovoljniji period za odlazak u ovaj tropski raj je između novembra i februara, kada duvaju severoistočni monsuni koji donose suvo vreme i nešto niže temperature. U tom periodu temperature u Bangkoku su oko 20 stepeni ujutru i uveče, a u toku dana od 30 do 35 stepeni. Najpovoljniji period za boravak na Puketu je od novembra do marta, kada ima najmanje vlažnosti, a temperature se kreću od 24 do 32 stepena. Jedino što vas može iznenaditi su kratki tropski pljuskovi.
Plaže na Puketu su besprekorno uređene, a gosti hotela imaju na raspolaganju i ležaljke i suncobrane, koji su uračunati u cenu aranžmana. Ipak, turistički radnici očekuju bakšiš, i biće zadovoljni ako ih častite evrom dnevno za usluge postavljanja suncobrana i ligenštula.
U društvu zlatnog Bude
Srpski turisti koriste odmor u Bangkoku i na Puketu ne samo za leškarenje na plaži, već i za obilazak brojnih znamenitosti. Jedan od najinteresantnijih i najposećenijih gradova jugoistočne Azije, koji je nekada nosio epitet Venecije istoka zbog brojnih kanala na kojima se nalazio, danas predstavlja jednu od najmodernijih metropola regiona. Turiste posebno privlači obilazak Velike kraljevske palate, u čijem kompleksu se nalazi Hram smaragdnog Bude, hrama Vat Trimitr u kojem se nalazi zlatna statua Bude teška 5,5 tona, hrama Vat Po i elegantnog „mermernog“ hrama koji predstavlja posebnu atrakciju.
Puket nazivaju tropskim rajem i pun je pogodak za ljubitelje peščanih plaža, toplog i čistog mora, čarobne prirode, izvrsnih restorana, burnog noćnog života, atraktivnih butika i prodavnica. U ponudi su i izleti do Džems Bond ostrva, ostrva Pi Pi, Ostrva bisera, obilazak glavnog grada ostrva... Ovi izleti nisu uračunati u cenu aranžmana, te bi trebalo računati na dodatni trošak u iznosu od nekoliko desetina evra za svako udaljavanje sa ostrva.
Bogat noćni život
Gostima iz inostranstva nije preporučljivo da samoinicijativno, bez pratnje vodiča, krenu u noćni život. Iako bezbednost nije na nezavidnom nivou, potrebno je mnogo vremena da biste istražili mesta koja će vam prikazati pravu dušu ovog tropskog raja. S obzirom na to da u svakom hotelu menadžeri organizuju muzičko-plesne programe, skitanje van hotelskog kompleksa i neće vam biti neophodno.
Ako pripadate onim srećnicima čiji džep dozvoljava odmor u ovom delu jugoistočne Azije, ponesite samo lagane krpice i dobro raspoloženje. Za sve ostalo pobrinuće se priroda i ljubazni domaćini koji znaju da cene istinske hedoniste...
 Info plus

Aerodromske takse od 335 do 465 evra
(u zavisnosti od agencije)
Izlazna tajlandska taksa 20 dolara
Vize 55 evra
Vremenska zona + šest sati
Napojnica 15 odsto na visinu računa
Razgledanje Bangkoka 25 evra

 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak