Građevinci radili uprkos zabrani

Politika 28.11.2008 12:27
Građevinci radili uprkos zabrani


Pojačanom inspekcijskom kontrolom dosad je od 60 pregledanih gradilišta zapečaćeno devet, na kojima se radilo premda im je bilo zabranjeno. Gradsko javno pravobranilaštvo podnelo je 60 krivičnih prijava protiv investitora zbog izazivanja opšte opasnosti jer su izvođenjem radova ugrozili život ljudi i njihovu imovinu.Gradilišta obuhvaćena pojačaniminspekcijskim nadzorom

Na nadležnim opštinskim tužilaštvima je da odluče da li će pokrenuti krivični postupak, kaže Strahinja Sekulić, gradski javni pravobranilac.

Od 18. novembra kada je počela ova akcija, žute trake sa natpisom „obustavljeni radovi po rešenju gradske građevinske inspekcije” osvanule su na još četiri lokacije ali su u međuvremenu skinute jer su investitori dobili dozvole.

Ranije naredbe inspektora da obustave radove i otklone nedostatke, jer na većini parcela investitori nisu imali prijavu radova bez koje nije dozvoljeno zidati, nisu urodile plodom. To znači da su, prema Zakonu o planiranju i izgradnji, nelegalno kopali.

– U nekim predmetima, kao što je gradilište na Andrićevom vencu, inspektori su naložili prekid radova iako je investitor imao dozvole – kaže Miroslava Daskalović, pomoćnica gradskog sekretara za imovinsko-pravne poslove zadužena za sektor građevinske inspekcije.

– Posle zabrane radova zbog odstupanja od glavnog projekta majstori su i dalje bili na gradilištu. Zato smo ga zapečatili. Dobili su potvrdu o izmenjenoj dokumentaciji i skinuli su žutu traku. Sada mogu da nastave posao – objašnjava Daskalovićeva.

Neka gradilišta, naznačena kao rizična, nisu bila zatvorena jer inspekcija nije stigla do njih pre nego što su investitori dobili potrebna dokumenta za početak radova. Daskalovićeva napominje da će inspektori obići sva mesta gradnje sa spiska i preventivno ih zapečatiti kako zidanje ili nepropisno obezbeđenje temeljnih jama ne bi ugrozilo susedne objekte.

-----------------------------------------------------------

Još u prinudnom smeštaju

Četiri porodice koje su ostale bez krova nad glavom, i posle skoro dva meseca od obrušavanja kuća u temeljnu jamu na gradilištu u Dubljanskoj ulici na Vračaru, još su privremeno smeštene u hotelu „Slavija”. Sva obećanja investitora, opštinskih i gradskih vlasti nisu dala rezultate. Oni ne gube nadu i veruju da će za koji dan hotelske sobe konačno zameniti uslovnijim stanovima.

– Pregovaramo sa Nedeljkom Prelićem, investitorom. Obećao je da će nam plaćati kiriju za stanove dok naše urušene kuće ne izgradi i popravi. Ogorčeni smo jer su opština i grad obećali da će nas podržati, a otkako se bura stišala niko nam se nije obratio – kaže Igor Đorđević, oštećeni stanar.

Dragan Ivanović, advokat investitora, tvrdi da su pojedini žitelji već pronašli stan i da će se presiliti za dan-dva.

– Štetu ćemo nadoknaditi. U toku je sudsko veštačenje i još ništa ne možemo da preduzmemo na terenu. Koliko sam upoznat radi se projekat sanacije temeljne jame, a čim bude završeno veštačenje počećemo da obnavljamo kuće – ističe Ivanović.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak