Pacovi ljudima donose novu kugu

Jutarnji.hr 28.11.2008 12:03
Pacovi ljudima donose novu kugu


Tajvanski su naučnici otkrili novu bolest, koja bi se mogla snažno i brzo proširiti među ljudima, kod jedne putnice iz AmerikeTajvanski su znanstvenici otkrili novu bolest koju sa štakora na ljude prenose buhe, objavili su danas britanski mediji. Nova bolest prouzročena je patogenim sojem bakterije Bartonella koja kod ljudi može izazvati široki spektar ozbiljnih problema, od srčanih tegoba do upale slezene i oštećenja živčanog sustava. Istriživanja ukazuju na to da bi među nositeljima te bakterije mogao biti i smeđi štakor koji je najraširenija vrsta štakora u Europi.

Novi patogen

“Novi soj bakterije nazvan Bartonella rochlimae otkrili smo nedavno kod jedne Amerikanke koja je putovala u Južnu Ameriku, a imala je povećanu slezenu”, izjavio je za Daily Telegraph tajvanski znanstvenik prof. Chao-Chin Chang koji je identificirao novog patogena. Njegovo istraživanje, objavljeno u Journal of Medical Microbiology, pokazalo je da je među 53 smeđa štakora njih šest nosilo potencijalno opasnu bakteriju. Iako znanstvenici još ne znaju pozudano kako sve bakterija može prijeći na čovjeka, sumnjaju da bi kao prenositelj mogla služiti jedna od vrsta buha.

39 novih bolesti

Otkriće nove patogene bakterije pobudilo je strahove da bi ona mogla postati uzročnik kuge 21. stoljeća. Podsjetimo, pandemija kuge ili Crne smrti u 14. stoljeću odnijela je živote 75 milijuna ljudi, a zaraza je također bila prouzročena patogenom bakterijom (Yersinia pestis). Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), od početka osamdesetih pojavilo se 39 novih bolesti koje sa životinja prelaze na ljude.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak