MOOOI - ludi brand otkačen, barokni, na ivici kiča

Jutarnji.hr 28.11.2008 12:03
MOOOI - ludi brand otkačen, barokni, na ivici kiča


Dućan Nicolas je doveo Moooi, krajnje otkačeni nizozemski dizajnerski brandU Nicolasu, najvećem koncept dućanu u zemlji, možemo naći genijalne haljine Diane von Furstenberg, a ono što je bilo od Alexandera McQueena, gotovo je sve prodano (bez brige, već je stigla nova kolekcija). No, nije lijepa odjeća ono što nas zanima u tom concept dućanu koji je na trećem katu Kaptol centra u lipnju ove godine otvorila obitelj Lisičar.

Nas zanima namještaj, a Nicolas je u Hrvatsku doveo Moooi, brand koji je veliki hit u svijetu i čiji je suvlasnik i jedan od glavnih dizajnera Marcel Wanders, Nizozemac koji radi i za B&B Italiju, Capellini, Flos i Moroso.

Hedonizam kao koncept


- Suprug Dario je veliki zaljubljenik u rad Marcela Wandersa i njegova je ideja bila da dovedemo Moooi dizajn u Hrvatsku - objasnila je Tajana Lisičar, nekadašnja novinarka Jutarnjeg lista, koja je pune tri godine radila na projektu koncept dućana. Prema njezinim riječima, koncept na kojemu se Nicolas temelji jest - hedonizam.


Veliki prostor Nicolasa na trećem nivou Kaptol centra namješten je u potpunosti Moooi dizajnom (osim štendera za odjeću). A kakav je Moooi dizajn? Otkačen, specifičan, zabavan, barokan, gotovo na rubu kiča. Snježno-bijeli ormari od papira koji u dućanu služe kao police za odjeću i cipele izgledaju kao da su došli iz neke predimenzionirane kuće za lutke. I da, iako je od papira, to je pravi namještaj (obrađen na specifičan način) koji se neće raspasti ako ga polijete vodom. Pod imenom Moooi radi više intrigantnih suvremenih dizajnera: Jurgen Bey, Bertjan Pot, Jasper Morrisson, Ross Lovegrove i Studio Job samo su neki od njih.

Čista ekstravagancija

- Specifičnost Nicolasa jest u tome što smo mi namještaj koji prodajemo u potpunosti inkorporirali u naš prostor - istaknuo je Hrvoje Talan, voditelj Odjela za unutarnje uređenje. Najzanimljivije od namještaja Moooi je takozvani smoke furniture koji potpisuje dizajner Maarten Baas. Riječ je o crnom namještaju, foteljama, koje Baas izrađuje tako da pali drvo te ga onda obrađuje. Rezultat je nešto vrlo mračno, vrlo chic i vrlo seksi, poput fotelje u kojoj su pozirali Angelina Jolie i Pierce Brosnan (ali i Jasna  Nanut). Naravno, Moooi je čista ekstravagancija pa ima i ekstravagantnu cijenu (iako su prošle godine u Skandinaviji prodali više od 2500 svojih velikih, okruglih, poluprozirnih lustera).Nicolas concept dućan tek je na početku. - Planiramo još modnih marki, i to ne nužno vrlo skupih dizajnerskih imena. Također namjeravamo organizirati izložbe, i to izložbe fotografija, mladih hrvatskih umjetnika, a ugostit ćemo i izložbu Designe Icons iz robne kuće Harrods o klasicima dizajna (iz konzumerističke svakodnevice poput boce Coca-Cole, iPoda, bočice Chanela 5 i slično, op. a.) - rekla je Tajana Lisičar objašnjavajući kako je i u svom uredu zadržala V.I.P. stolice Marcela Wandersa na kotačićima koje izgledaju kao da su iz nekog crtanog filma te ih nije zamijenila “pravim uredskim” iz jednostavnog razloga - jer su zabavne.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak