Porscheova dizel-revolucija

Jutarnji.hr 28.11.2008 12:03
Porscheova dizel-revolucija


Nakon dugog opiranja, fabrika iz Zuffenhausena uvodi prvi dizelski motorFerdinand Porsche se vjerojatno danas okreće u grobu. Tvrtka koju je osnovao i koja je sinonim najelitnijih sportskih automobila popustila je pod pritiskom tržišta te je u trenutačno jedinom SUV vozilu odlučila ugraditi prvi dizelski agregat u svojem programu. Iako se godinama već šuška o tom potezu, čelnici Porschea su uporno nijekali mogućnost da njihove automobile pokreće ‘naftaš’. Međutim, vremena se mijenjaju, kriza potiče štednju, a ekološke norme sve su strože. Zbog toga, a i sve snažnijeg pritisaka trgovaca (posebice iz Velike Britanije i Italije), u Zuffenhausenu u ponudu konačno uvode dizelaša.  Ne radi se o novom, nego o poznatom Audijevom motoru 3.0 TDI.

Motor iz Q7 i A4


Radi se o V6 turbodizelašu koji se ugrađuje u modelu Q7 i A6, a koristi common rail tehnologiju treće generacije. Razvija najveću snagu od 240 konja i impresivni okretni moment od 550 Nm. Najvažniji podatak je onaj koji govori o potrošnji koja bi prema predviđanjima trebala iznositi svega 9,3 litara. Postizat će 220 km/h i do stotke ubrzavati za 8,5 s te će biti najsporiji Porsche u ponudi. Opremat će se isključivo automatskim tiptronic S mjenjačem.

Za Europu i Ameriku

Poznato je da će se Porsche s dizelskim motorom pojaviti prvo na europskom tržištu u veljači 2009. godine, a najavljeno je također kako će se u skorijoj budućnosti naći i na tržištu SAD-a gdje raste potražnja za dizelskim modelima. Cijena u Hrvatskoj još nije poznata, ali se zato zna da će u Njemačkoj prvi dizelski Porsche stajati 56.000 eura.


Potrošnja snižena na samo 9,3 litre

Iako kupcima Porschea trošak za gorivo nije presudna stavka, i bogataši vole nižu potrošnju. Time postaju ekološki svjesniji (među elitom je to “in”), jer se emisija CO2 smanjuje na 244 grama po kilometru. No, važnije je što rjeđe trebaju na crpku goriva - uz prosječnu potrošnju od 9,3 litra autonomija s jednim spremnikom (100 l) povećava se na 1075 kilometara. Dizelski su modeli namijenjeni uglavnom za europsko tržište. Ako kupci prihvate novu filozofiju Porscheova pogona, zasigurno će uskoro biti ponuđen i moćniji 4.2 V8 TDI, pojačan na 335 KS.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak