Igraju se životima pretrčavajući bulevare

Blic 28.11.2008 12:03
Igraju se životima pretrčavajući bulevare


Novosađanin sa detetom u rukama teško je povređen na Bulevaru oslobođenja kada je na njega, dok je pretrčavao ulicu, naleteo automobil. Dete mlađe od tri godine srećom je ostalo nepovređeno.Slika od pre nekoliko dana, sa pešacima koji pretrčavaju i po četiri trake krcate automobilima u pokretu, svesno se igrajući životima, nažalost je sve češća. Upravo kao i nesreće, koje se zbog ovakvog ponašanja pešaka skoro svakodnevno događaju.
Na Bulevaru oslobođenja, dugom oko tri kilometra postavljeno je sedam semafora sa pešačkim prelazom, uz još dodatna dva prelaza obeležena zebrom. Prema mišljenu saobraćajnih stručnjaka, broj semafora i prelaza u potpunosti zadovoljava potrebe pešaka koji treba da pređu na drugu stranu ulice. Sudeći prema slikama nepromišljenog pretrčavanja ove ulice, Novosađani očigledno ne misle isto.
- Priznajem da pretrčavam ulicu često, ali uvek dobro gledam na put. Prodavnica mi je tačno preko puta zgrade gde stanujem i besmisleno mi je da idem sto metara dalje kako bih prešla na semaforu, da bi se zatim tuda vraćala i nazad - kaže Slobodanka Sekereš, stanarka Bulevara oslobođenja. Zbog ovakvih pešaka, pojedini vozači su, kako kažu, bukvalno istraumirani.
- Svakog dana mi se dogodi da mi neki pešak iskoči iz šipražja sa razdelnog ostrva ili iza gradskog autobusa. Prošle godine sam zaista za dlaku izbegao da pregazim čoveka koji mi je, pretrčavajući bulevar, pao ispred auta - priča taksista Marko Božić. Vozači su najogorčeniji upravo na roditelje koji sa decom u naručju, pa čak i kolicima sa bebama, pretrčavaju ovu prometnu ulicu.
Ista scena se svakog dana može videti i na Bulevaru Mihajla Pupina i u Jevrejskoj ulici. Mada i na ovim saobraćajnicama ima dovoljno obeleženih prelaza, Novosađani su uglavnom lenji da odšetaju do njih. Na Bulevaru Mihajla Pupina pojedinci će čak radije preskakati zaštitnu ogradu.
- Nedavno sam prisustvovao strašnoj sceni na ovom bulevaru. Pretrčavajući put, mlađi momak se popeo na betonski deo razdelnog ostrva sa kojeg je zatim skočio na drugu traku. Nije video automobil koji je u tom momentu nailazio. Pao je tačno na haubu, a zatim odleteo na kolovoz, kojim, čista sreća, u tom momentu nije naišlo drugo vozilo - priča Dragan S.
Dodatno šokantno je to što se nesreća dogodila svega dvadesetak metara od podzemnog prolaza koji spaja suprotne strane bulevara. U neobazrivom prelaženju ulice letos je nastradala i N. M., koju je automobil udario dok je pretrčavala Jevrejsku ulicu. Bez obzira što je jedna od najprometnijih u gradu, ova ulica je prepuna pešaka koji svakodnevno rizikuju živote kako bi se domogli druge strane ulice.
- U toku dana napiše se na desetine kazni za prelazak ulice van obeleženog prelaza. Trudimo se da postavimo saobraćajce na mestima gde je ova pojava najzastupljenija, ali je fizički neizvodljivo da budemo na svim mestima. Uostalom, ne možemo mi da nateramo ljude da se odgovorno odnose prema sopstvenim životima - navode u saobraćajnoj policiji.
Kazna za prelazak ulice van pešačkog prelaza je 3.000 dinara. Neuporedivo manje od cene ljudskog života.

Stradaju jureći za autobusom
Najčešće nesreće pri pretrčavanju ulica van označenih mesta događaju u blizini stajališta za gradske autobuse, kojih na bulevarima ima na desetine. Kako bi stigli da ulete u autobus koji je već na stanici, mnogi Novosađani ignorišu činjenicu da ih to može skupo koštati. Ulice se pretrčavaju čak i dijagonalno, ili se prave „slalomi“ oko automobila koji ih u ovakvim trenucima za dlaku izbegnu.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak