Goveđa mast i grožđice zaslužni za pobedu kod Trafalgara

Blic 28.11.2008 12:03
Horejšio Nelson

Horejšio Nelson


Britanski admiral Horejšio Nelson odneo je pobedu nad daleko brojnijom francusko-španskom flotom u bici kod Trafalgara zahvaljujući zalihama goveđe masti i suvog grožđa, otkriva jedno nedavno pronađeno pismo iz pera slavnog komandanta.Iz pisma se može videti da je Nelson izuzetno vodio računa o ishrani mornara pod svojom komandom i da nije dopuštao da njegova posada kreće u boj praznih stomaka.
Pismo, koje je anonimni darodavac poklonio Nelsonovom muzeju u Grejt Jarmutu, na jugoistoku Engleske, otkriva da je admiral nedelju dana pre bitke tražio da mu se pošalje brod sa novim zalihama goveđe masti i suvog grožđa.
Nelsonova kratka poruka, koja nosi datum od 14. oktobra 1805, napisana je i poslata sa ratnog broda Minotaur. U njoj admiral zahteva nove, značajne količine goveđe masti i voća, najverovatnije suvog grožđa ili ribizli koje se u sušenom stanju mogu mesecima čuvati.
Nelsonovo pismo biće izloženo u muzeju od januara 2009. u okviru posebne izložbe posvećene pomorskom heroju.
"Ovo pismo pokazuje da je Nelson bio veliki komandant i majstor logistike", kazala je kustos muzeja Fejt Karpenter.
"Ne samo da je donosio taktičke i strateške odluke od velikog značaja već je brinuo o svojim ljudima i vodio strogo računa o njihovoj ishrani", dodala je ona.
Britanska flota od 27 brodova uništila je združenu francusku i špansku flotu od 33 broda zapadno od rta Trafalgar, u jugozapadnoj Španiji. Francuzi i Španci izgubili su 22 broda, a Britanci nijedan.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak