"Krajslerovi“ elektromobili, Honda " Dzez"...

Blic 28.11.2008 12:03
"Krajslerovi“ elektromobili, Honda " Dzez"...


Kompanija „Krajsler“ zajedno sa svojom internom organizacijom ENVI planira da krene sa novom proizvodnjom, a to je unapređenje tehnologije električnih vozila za tri različita tipa vozila, po jedan za svaki od njenih robnih marki („krajlser“, „džip“ i „dodž“).„Krajslerova“ električna vozila koriste samo tri primarne komponente. To su električni motor koji pokreće točkove, napredni sistem litijum-jonskih baterija koje napajaju motor sa električnim pogonom i kontroler koji upravlja protokom energije. Sistem električnog pogona razvijen je za pogon na prednjim točkovima, pogon na zadnjim točkovima i za pogon na sva četiri točka. Ova tehnologija pruža korisnicima vozilo koje nema nimalo izduvnih gasova, a poseduje raspon vožnje između 240 i 320 kilometara.
Kupi automobil, iznajmi bateriju
„Nisan“ u bliskoj budućnosti planira da počne prodaju serijskog elektromobila „nuvu“ (od New View), predstavljenog kao koncept na prošlomesečnom Salonu u Parizu. „Nuvu“ bi na japanskom tržištu trebalo da se pojavi 2010, dok bi u osvajanje planete krenuo dve godine kasnije. Ukratko, radi se o automobilu dugačkom tri metra, sa 2+1 sedištem, „fly-by-wire“ kontrolama, napravljenog od materijala koji mogu da se recikliraju i koji pokreću elektromotor i litijum-jonska baterija. Elektromotor je smešten pozadi i pokreće zadnje točkove, automonija s jednim punjenjem baterija je 120 kilometara, dok je maksimalna brzina prihvatljivih 125 km/h. Pošto se radi o relativno novoj i skupoj tehnologiji, u „Nisanu“ su pribegli zanimljivom triku kako bi „nuvu“ približili kupcima. Planirano je da se cena automobila smanji tako što će se prodavati bez baterije?! Naime, baterija će se iznajmljivati od posebne kompanije koja će davati i garanciju, dok će se za korišćenje plaćati mesečna nadoknada.
Novi „džez“ u Srbiji

Kompanija „Delta Automoto“ je u utorak predstavila drugu generaciju malog gradskog automobila „honda džez“, čija će prodaja početi u januaru kada će biti poznate i cene. Novi „džez“ je namenjena mnogo široj grupi ljudi, nego što je to bio slučaj sa prethodnim modelom, koji je od pojavljivanja 2001. godine prodat u više od dva miliona primeraka. „Honda džez“ može da se pohvali većom ponudom prostora i novim benzinskim motorima (bolje performanse, a manja potrošnja), kao i da odnosom cena-kvalitet zadovolji različite potrebe kupaca.
Pet zvezdica za bezbednost „insignije“ i „megana“

Evropski automobil godine „opel insignija“ i „reno megan“ treće generacije osvojili su maksimalnih pet zvezdica za bezbednost odraslih putnika na Euro NCAP testu. „Meganov“ učinak je stopostotan, 37 od 37 bodova, dok je „insignija“ sakupila dva boda manje. Oba modela su dobila i četiri zvezdice za zaštitu dece, kao i dve zvezdice za zaštitu pešaka. Maksimalne ocene (bezbednost odraslih putnika) na testu dobili su i „alfa romeo MiTo“, „ford fijesta“, „honda akord“, „pežo 300cc“, „volvo XC 60“ i, naravno, „golf VI“. Od februara 2009. godine Euro NCAP će pooštriti sistem ocenjivanja.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak