Satanski humor

Mirjana Bobić-Mojsilović Blic 28.11.2008 12:03
Satanski humor


Novo svetsko čudo u oblasti bizarnosti savremene kulture – naime, u Americi i Engleskoj ovih dana počeli su da prodaju cipele sa štiklom za bebe od šest meseci.Cipele su od satena, i mogu biti u crnoj, pink boji ili u leopard dezenu. Ideja proizvođača ovog opskurnog modnog detalja za bebe bila je da napravi „nešto smešno”, odbijajući bilo kakve kritike da se radi o pedofilskom konceptu sagledavanja lepote novorođenčadi.
Ovaj morbidni modni detalj, zapravo, samo je još jedan u nizu dodataka u priči o upotrebi beba, kao svojevrsnih modnih, trednovskih objekata, o njihovom društvenom pozicioniranju u rang svojevrsnih „predmeta za igru” svojih roditelja. Doda li se ovoj priči činjenica da su prošle godine svetu predstavljene i perike za bebe, tupei raznih boja koje možete staviti na glavu vašem novorođenčetu, kako bi ono izgledalo smešnije, priča o dobrodošlici bebama izgleda krajnje morbidno.
Nema zbora da je celokupna savremena kultura koja se trudi da pronađe ženstvenost u devojčicama koje izvodi na razne izbore za mis, šminkajući ih i oblačeći ih kao da su odrasle žene, duboko bolesna. Isto se može reći i za opasno sniženu starosnu granicu manekenki, te generalnu opsednutost telima i licima dece i porukama koje iza toga stoje.
U svetu u kome je pedofilija postala opšte mesto novinskih vesti, a incest prirodna pojava, u svetu u kome je svako ljudsko telo (od staraca do beba) postalo potencijalni seksualni objekat, ovi dodaci za bebe samo su dokaz više za mračnu priču o tome kako je ova civilizacija ukinula sve granice. Čak i samo pretvaranje (nesvesnog ) ljudskog bića u objekat smeha, njegovo stavljanje u humorni diskurs govori o sadističkoj prirodi savremene kulture u kojoj je sve dozvoljeno. Beba sa štiklama i perikom nije samo živa lutka, ona je zastrašujuća slika sveta koji se grohotom podsmeva anđeoskom u nama. A to je satanski humor.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak