Piroman iz „Laundža“ osuđen

24 sata 28.11.2008 11:46
Piroman iz „Laundža“ osuđen


Sudija Zlata Rodić-Knežević izjavila je prilikom izricanja presude da je Malešev optužen za izazivanje opšte opasnosti, u kojem je 17. februara osam mladih osoba izgubilo život...Sudsko veće Okružnog suda u Novom sadu osudilo je juče prvostepenom presudom Miloša Maleševa (21) na maksimalnu kaznu zatvora u trajanju od 12 godina, za izazivanje požara u novosadskom kafeu „Laundž“. Osuđeni imaju pravo na žalbu Vrhovnom sudu, a vreme provedeno u pritvoru biće im uračunato u izrečene kazne.

EPILOG - Sudija Zlata Rodić-Knežević izjavila je prilikom izricanja presude da je Malešev optužen za izazivanje opšte opasnosti, u kojem je 17. februara osam mladih osoba izgubilo život, a dvoje povređeno. - Malešev svojom odbranom, da je zbog alkoholisanog stanja bio privremeno neuračunljiv, nije ubedio sudsko veće da mu zbog toga ne izrekne maksimalnu kaznu predviđenu zakonom, jer se seća i zadnje popijene čašice pića, a ne i okolnosti pod kojima je izbio požar - kazala je sudija.
Bojan Kulačanin (22), osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od pet godina jer je, kako je utvrdilo sudsko veće, pomagao Maleševu nakon izvršenog krivičnog dela, te da „i pored toga što je u požaru izgubio dva bliska srodnika, nije prišao prvom policajcu i prijavio čitav slučaj, već je čekao 11 sati da to uradi“.
Sudsko veće je utvrdilo da su Tamaš Kolar (29) i Srđan Bovan (34) bili suvlasnici kafea „Laundž“, te su zbog toga obojica osuđeni na kaznu zatvora u trajanju od po 10 godina za saizvršilaštvo u izazivanju opšte opasnosti.
- Nesporno je da su dobili dozvolu za rad, ali istovremeno, Kolar je potpisao izjavu kojom se obavezuje da će objekat, pre nego što počne da ga koristi kao ugostiteljski, prilagoditi zakonskim propisima - rekla je sudija i dodala da je taj tavanski prostor „bio siguran samo za golubove i ni za koga drugog, jer iz njega nije bilo izlaza“.
U požaru u kafeu „Laundž“ poginuli su Mirjana i Miloš Pekić, Milena Kolundžić (23), Branka Saković (23), Boris Bjekić (23), Dušica Kulaš (23), Marija Gavrančić (23) i Vladan Dragović (27), a teške telesne povrede zadobili su Aleksandar Antić i Maja Miliškić.

Antić: Kazne Bovanu i Kolaru prestroge
Jedan od dvoje preživelih u nesreći Aleksandar Antić, izjavio je da je i očekivao ovakvu presudu za Maleševa i Kulačanina, ali da smatra da su presude protiv Bovana i Kolara prestroge. „Činjenica je da je kafić bio nebezbedan, ali u njemu su najviše vremena provodili upravo oni i njihovi prijatelji, tako da verujem da bi, da su bili svesni činjenice da do ovoga može doći, radi lične sigurnosti preduzeli nešto više kako bi to sprečili, a očigledno je da su preduzeli veoma malo“, rekao je Antić.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak