Dobar šporet košta najmanje 25.000 dinara

24 sata 28.11.2008 11:46
Dobar šporet košta najmanje 25.000 dinara


Širina šporeta na našem tržištu je 50 i 60 centimetara, pa obratite pažnju da li se dimenzije uklapaju u vašu kuhinju. Možete da birate između šporeta sa četiri električne ringle, kombinovanih modela...Da li kupiti šporet sa električnim ringlama ili sa keramičkom pločom? Pred ovom dilemom obično se nađu svi koji opremaju kuhinju. Zato, pre nego što krenete u kupovinu, pročitajte koje su prednosti i mane oba modela prema mišljenju stručnjaka sajta www.beousluge.com, pa odlučite.

Širina šporeta na našem tržištu je 50 i 60 centimetara, pa obratite pažnju da li se dimenzije uklapaju u vašu kuhinju. Možete da birate između šporeta sa četiri električne ringle, kombinovanih modela sa dve električne i dve plinske ringle i šporeta sa keramičkom pločom.
Šporeti sa ravnom pločom su lepši i skuplji, ali i teži za održavanje. Ploča može da bude od tzv. kero-keramike ili od staklokeramike. Da ne bi ste izgrebali ploču, ne smete da povlačite posuđe po njoj, čak ni kada pravite kokice. Pre zagrevanja površina mora biti čista. Keramičke ploče se brže zagrevaju od običnih ringli, a indikatori toplote na ploči pokazuju koja je plotna uključena. Po isključivanju indikatori se gase tek kada temperatura ploče padne ispod 60 stepeni Celzijusa. Na šporet sa keramičkom pločom možete da stavite samo posuđe sa potpuno ravnim i glatkim dnom.
S druge strane, na električnu ringlu možete da stavite i šerpe čije dno nije savršeno glatko. Iako su manje atraktivni, prednost šporeta sa ringlama je što ima izdignute ivice pa iskipelo mleko neće iscureti na pod.
Kombinovani šporeti imaju dve električne i dve plinske ringle sa kojima imate više mogućnosti u odabiru temperature, a zahvalne su i zbog izuzetno brzog zagrevanja. Te ringle se obično mogu odvojiti od šporeta i očistiti, ali je problem sa nečistoćama koje uđu u otvore za dovod gasa. Odaberite modele sa električnim paljenjem jer kod njih ne postoji mogućnost curenja plina u prostoriju i lakši su za rukovanje.
Većina šporeta na pećnici ima dupla staklena vrata, ali sve je više modela sa troslojnim ili četvoroslojnim staklom, tzv. hladnim vratima. Ako u kuhinji imate dovoljno mesta, možete kupiti odvojenu ugradnu rernu. Njena prednost je što može da se postavi u visini očiju tako da ne morate da se savijate kao kod običnih šporeta. Cene se u zavisnosti od proizvođača i karakteristika kreću od 20.000 pa do 45.000 dinara.

Cene šporeta
Marka parametri gde koliko
Gorenje 4 ringle Tehnomanija 20.999
Hansa keramička ploča CBT 58.144
Candy keramička ploča Tehnomanija 32.990
Indesit keramička ploča M. Electronic 36.699
Hansa gasni šporet CBT 26.152
Beko kombinovani Tempo 17.990
Gorenje 4 ringle Eurosalon 21.990
Elektrolux kombinovani Tempo 20.900
Hansa 4 ringle CBT 24.773
Gorenje keramička ploča Eurosalon 25.990
Beko keramička ploča Tempo 30.990
* cene su u dinarima

Kako da rerna blista
Neki modeli imaju pećnice za koje prozvođači tvrde da se same čiste postupkom koji se zove piroliza. U njemu se postiže temperatura od oko 500 stepeni i nama ostaje samo da obrišemo prašinu koja ostane kada program bude gotov. Drugi način je „aqua clean” ili „hydro-clean”. Ulijete malo vode i po potrebi sredstvo za čišćenje i uključite rernu na taj program. Temperatura pećnice se podiže, a para koja se stvara rastvara masnoće, pa se fleke lakše odstranjuju. Brisanje je opet ručno, tako da sem što imaju bombastične nazive, ti programi nisu neophodni, jer i sami možete da uradite isto u bilo kom šporetu.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak