Četiri petine HIV pozitivnih osoba u Srbiji živi u Beogradu

24 sata 28.11.2008 11:46
Četiri petine HIV pozitivnih osoba u Srbiji živi u Beogradu


Na Ekonomskom fakultetu sinoć je održana treća tribina „24 sata bez rizika“ koju organizuju kompanija Durex, Omladina JAZAS i besplatne dnevne novine „24 sata“. Edukatori Omladine Jazas govorili su studentima o HIV-u i načinima prenosa i zaštite.Studenti su za edukatore imali brojna pitanja, a između ostalog zanimalo ih je koliko košta terapija za osobu obelelu od side i da li je pokriva zdravstveno osiguranje.
Edukatori JAZAS-a podsetili su studente da ne postoje rizične grupe već rizično ponašanje. Pravo iznenađenje bio je podatak da u Beogradu živi 77 odsto ukupnog broja HIV pozitivnih u Srbiji.
- Tribina je jako zanimljiva zato što se i edukatori trude da što više animiraju publiku, a i mogu se čuti zaista zanimljive stvari. Iako dosta toga već znam čula sam nekoliko informacija koje su me iznenadile - kaže za „24 sata“ student Marija Kodžo.
Omladina JAZAS podsetila je studente da će 1. decembra u toku dana a i uveče moći da se testiraju na Studentskoj poliklinici.
- Većina studenata ne zna da je testiranje besplatno, a tu varijantu da mogu i noću da se testiraju uveli smo zato što oni preko dana uglavnom nemaju vremena ili se stide. Na dosadašnjim tribinama videli smo da dosta znaju o virusu i načinima prenošenja, ali da uglavnom imaju predrasude prema osobama koje su obolele - kaže za naš list Ana Arsenijević koordinator Omladine JAZAS.
Specijalni gost na tribini bio je glumac Nikola Đuričko.
Poslednja tribina „24 sata bez rizika“ održaće se večeras u Domu kulture „Studentski grad“ u 20 sati, a u 22 sata u Studentskom domu „Slobodan Penezić“, Omladina JAZAS-a, Durex i dnevni list „24 sata“ organizuju i žurku. Na Svetski dan borbe protiv side, 1. decembra, održaće se centralna ulična manifestacija na Trgu Republike gde će uz zvuke beogradskih DJ-eva edukatori omladine JAZAS na štandovima pored bine razogovarati sa sugrađanima i deliti promotivni materijal.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak