Nekima je i Beograd inostranstvo

Dnevnik 28.11.2008 05:17
Nekima je i Beograd inostranstvo


Novi pravilnik o đačkim ekskurzijama, predložen pre godinu dana, još nije donet, pa je većina škola putovanja ugovorila po starom. I škole i nadležni u Ministarstvu prosvete smatraju da je stari pravilnik suviše komplikovan, a zbog specifičnosti školskog kalendara – teško sprovodiv.Očekuje se da novi stupi na snagu u januaru 2009, pa će se primenjivati tek od sledeće školske godine – kaže predsednik Aktiva direktora srednjih škola Južnobačkog okruga Stanko Matić. – Verovatno više neće biti potrebno raspisivanje tendera za ekskurzije, već će škole po preciznim zahtevima tražiti od agencija ponude o kojima će se izjašnjavati posebne školske komisije. Možda će se smanjiti i broj đaka neophodan za ekskurziju, sa sadašnjih 70 na 60 odsto, dozvoliti i učenicima drugog razreda da idu u inostranstvo...

Matić smatra da bi bilo dobro i da pravilnik odredi bar gornju i donju granicu za nadoknade nastavnicima, jer su one sada u nadležnosti saveta roditelja i razlikuju se od škole do škole.
– Oni i na ekskurzije rade isti posao i snose istu odgovornost, pa nije u redu da njihova nadoknada zavisi samo od volje roditelja. Onda su u prednosti nastavnici škola u koje idu bolje situirani učenici – kaže Matić. – Sada nastavnik za ekskurziju u zemlji po učeniku dobija 200–400 dinara za dan, a za putovanja u inostranstvo 20, pa i do 40-50 evra po đaku.

Mnoge ovogodišnje ekskurzije u vojvođanskim srednjim školama, ugovorene po važećim pravilima, već su završene, a roditelji ih otplaćuju.
– Ove školske godine na ekskurziju idu samo učenici trećeg razreda, i to šest dana u Italiju, na prolećnom raspustu – kaže direktorka Medicinske škole u Novom Sadu Aleksandra Ber-Božić. – U ostalim razredima se nije javilo dovoljno učenika. Ekskurziju u Italiju đaci plaćaju 355 evra u devet rata, od početka školske godine, a deo će platiti posle povratka.

Na maturskoj ekskurziji četiri dana u Grčkoj već su jesenas bili učenici završnih razreda, i trogodišnjih i četvorogodišnjih smerova Tehničke škole u Subotici. Ceh od 180 evra podeljen je na rate i još se otplaćuje. Đake koji će dogodine biti maturanti, završna ekskurzija čeka već za prolećni raspust. Ići će četiri dana u Prag za 190 evra, što su počeli da plaćaju u sedam rata. U ovoj školi organizovali su i odlazak na sajmove u Novi Sad i Beograd, a za đake mašinske struke i dvodnevnu posetu fabrici "audija" u Mađarskoj.
– Zbog troškova za pripremu prijemnih ispita za fakultete i maturske večeri, naši maturanti odlučili su da ne idu na ekskurziju – kaže direktorka Ekonomske škole u Sremskoj Mitrovici Jasna Arbanas. – Prvaci su u oktobru bili jedan dan u Beogradu za 1.000 dinara. Učenike drugog razreda dva dana u Vrnjačkoj banji jesenas je koštalo 4.000 dinara, koje još uvek otplaćuju u četiri rate. Treći razred je išao pet dana u Beč i Prag za oko 300 evra, što će otplaćivati u sedam rata, do februara.

Svoje ekskurzije zrenjaninski gimnazijalci počeli su da otplaćuju još u maju, a kako su letos za dva meseca platili samo po jednu ratu, put će isplatiti tek u decembru. Učenici trećeg razreda bili su u oktobru tri dana u Budimpešti, za 118 evra, dok su se maturanti podelili, pa je polovina odeljenja išla pet dana u Italiju za 260 evra, a druga isto toliko u Beč i Prag za 275. Išli su bezmalo svi učenici trećeg i četvrtog razreda, dok oni iz prvog i drugog još nisu odlučili o tome da li će ove godine putovati i gde.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak