Krišto ne drma Vladu, ali principi to mogu

Dnevnik 28.11.2008 05:11
Krišto ne drma Vladu, ali principi to mogu


G17 plus će od Vlade Srbije tražiti da ispita poslovanje svih 28 javnih preduzeća u kojima imenuje direktore i predsednike i članove UO, jer ova svojevrsna hajka na Bojana Krišta se polako pretvara u hajku na G17 plus – izjavila je na jučerašnjoj konferenciji za novinare članica Predsedništva i šefica poslaničkog kluba ove stranke u Skupštini Srbije Suzana Grubješić.
Ona nije htela da otkrije ko vrši hajku, ali je ocenila da “jedan direktor jednog javnog preduzeća ne može uzdrmati vladajuću koaliciju”, no to može učiniti “nepostojanje principa, jer pravila moraju da važe za sve, a ne samo za jednog koalicionog partnera”.

Suzana Grubješić je izjavila da stranačka konferencija nije sazvana radi odbrane lika i dela bivšeg direktora javnog preduzeća Aerodrom “Nikola Tesla” Bojana Krišta, koji je podneo ostavku i s ostalim članovima menadžemnta vratio pare. No, kako je ocenila „ovo nije kraj, već početak“.
– Pošto je pod medijskom lupom bio apsolutno svaki delić poslovanja Aerodroma i svaki deo Krištovog ponašanja i rezultata, smatramo da priča na ovome ne sme da se završi, priča mora biti proširena – kazala je Suzana Grubješić.

Nećemo ponavljanje beogradske farse
Po rečima Suzane Grubješić, G17 plus neće postavljati novog direktora JP Aerodrom „Nikola Tesla“, već će zahtevati raspisivanje javnog konkursa, a u komisiji neće biti ni predstavnici Vlade ni političkih stranaka, već nezavisni stručnjaci.

– Ne želim da se taj konkurs pretvori u farsu kakva je bila u Beogradu prilikom dogovaranja stranaka prilikom izbora direktora javnih gradskih i komunalnih preduzeća – zaključila je Suzana Grubješić.

Direktori panično smanjuju plate
– Sada pojedini direktori JP-a maltene panično smanjuju svoje plate i zato želimo da vidimo presek plata za celu 2008. godinu, kretanje mesec za mesec. Jer, sada je, kako znamo, vreme štednje, a ne može se štedeti u poslednja dva meseca i hajde da vidimo koliko su imali od početka, kao i sve druge troškove, a svako računovodstvo ima te podatke. I ako bude volje, ti podaci mogu biti dostupni svima u roku od 72 sata – poručila je Suzana Grubješić.

Koja stranka se finansira novcem iz JP-a?
Na konstataciju novinara da je javna tajna da stranke uzimaju pare iz javnih preduzeća i pitanje da li se G17 plus finasira tako, Suzana Grubješić je uzvratila:
– Ne, ne uzimamo novac ni iz jednog javnog preduzeća za sopstveno finasiranje. Što pre zaživi Agencija za borbu protiv korupcije, koja će u opisu posla imati i finansije političkih stranaka, to pre ćemo saznati da li se, i koje stranke, finansiraju iz javnih preuzeća – rekla je ona.

G17 plus zato zahteva da budu objavljene ne samo plate direktora, predsednika i članova UO JP, već i sve što im je pripalo u toku godine, a Suzana Grubješić je precizirala da su tu bonusi, menadžerski ugovori, troškovi reprezentacije, službeni automibili, putovanja.
– Neću reći da direktori javnih preduzeća treba da imaju niske plate, ali demagoški je reći da moraju da imaju plate u skladu s poslovanjem. To su javna preduzeća, a menadžerske plate mogu se dobiti samo u privatnom sektoru. Ove ljude je postavila Vlada Srbije i njoj odgovaraju za poslovanje – istakla je visoka funkcionerka G17 plus, uz opasku da niska plata ne može biti kompenzovana troškovima reprezentacije i službenih putovanja.

Kako se čulo, G17 plus nije zadgovoljan saopštenjem iz Vlade da će uraditi analizu poslovanja JP-a.
– Kao što su vam bili dostupni podaci koji se odnose na poslovanje Aerodroma, tako treba da budu dostupni podaci o poslovanju svakog javnog preduzeća – dodala je Suzana Grubješić, i „Dnevniku“ odgovorila da ova stranka ne krivi medije za ovo što se dešava.

Ona je pri tom upitala da li je iko ikad video završni račun nekog preduzeća ili nalaz Budžetske inspekcije. Suzana Grubješić je izrazila nadu da će i ostale stranke podržati G17 plus u zahtevu da se objave podaci o poslovanju tih preduzeća.
– Očekujemo podršku, ali je ne tražimo. Ko želi da nam se pridruži, dobro je došao. Valjda je u opštem interesu da saznamo šta se dešava i koliko javna preduzeća koštaju državu i građane Srbije – zaključila je visoka funkcioneraka G17 plus.
Ona je juče rekla da je pitanje za medije zašto nijedno JP nije bilo pod lupom kao Aerodrom „Nikola Tesla“.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak