Vanredno stanje na blokiranim aerodromima

Politika 28.11.2008 04:53
Vanredno stanje na blokiranim aerodromima


Vlada premijera Somčaja Vongsavata proglasila je juče vanredno stanje na dva aerodroma u osmomilionskoj prestonici, koja su okupirali aktivisti opozicionog pokreta Narodna alijansa za demokratiju (PAD).
Demonstranti u žutim majicama juče su zatvorili i „Don Muang”, drugi komercijalni aerodrom u Bangkoku, čime su presečene sve vazdušne veze sa tajlandskom prestonicom, jer su aktivisti PAD-a dan ranije zauzeli veliki međunarodni aerodrom „Suvarnabumi”. Zarekli su se da će držati obe vazdušne luke sve dok vlada ne podnese ostavku. Dnevna šteta zbog blokade aerodroma procenjuje se na skoro tri milijarde dolara.

Policija je dobila instrukcije kako da postupa sa demonstrantima, ali nije saopšteno koje su to mere, izveštavaju agencije.

Ne želeći da se ponovi 7. oktobar, kada je u sukobima ispred parlamenta poginulo dvoje, a povređeno više stotina ljudi, policija u utorak nije reagovala kada su demonstranti krenuli ka aerodromu. Ovonedeljne akcije najavljene su kao „konačni obračun” u kampanji za smenu vlade započetoj još u maju. PAD optužuje Somčaja Vongsavata da je marioneta bivšeg lidera Taksina Šinavatre, koji je smenjen u vojnom udaru 2006. i živi u egzilu.

Prizori sa „Suvarnabumija” i dalje odslikavaju haotično stanje. Na kolicima za prtljag razvozi se hrana i čini se da „okupatori” nemaju nameru da napuste ovu vazdušnu luku kroz koju godišnje prođe 13 miliona ljudi. Putnici koji nemaju kud dremaju na koferima.

Ministar za turizam Verasak Košurat rekao je da će vlada uskoro početi da prevozi „zarobljene” putnike preko vojnih baza oko prestonice do Singapura ili Malezije, odakle će dalje „hvatati” linije do planiranog odredišta.

Jučerašnji sastanak kabineta održan je u Čijang Maju na severu zemlje. Portparol vlade preneo je upozorenje vojsci da „ostane u kasarnama” pošto su se pronele glasine da se sprema vojni udar.

Prvi čovek vojske general Aopang Paočinda pozvao je prekjuče vladu da raspiše nove izbore, a demonstrante da prekinu blokadu aerodroma koja zemlji nanosi ogromnu štetu. On je rekao da taj zahtev ne predstavlja puč i da se o toj meri ne razmišlja jer „ništa ne bi rešila”.

Međutim, i jedni i drugi su odbacili predlog. Somčaj se pozvao na legitimitet vlade koja je izabrana „demokratskim putem”.

Vlada je saopštila da će omogućiti komercijalnim aviokompanijama da koriste jedan od njenih vojnih aerodroma, koji se nalazi oko 150 km od Bangkoka.

Obustavljanje kargo saobraćaja na „Suvarnabumiju” veliki je udarac i za domaće i za strane kompanije. Vodeći proizvođači elektronike Fudžicu, Filips i El-Dži imaju ovde proizvodnju i izvoze komponente u okolne zemlje.

Blokada aerodroma je dosta radikalna mera protesta čak i u zemlji burne političke prošlosti, sa čestim vojnim udarima i smenama vlasti. Za vreme vojnog udara kojim je smenjen tadašnji premijer Taksin vazdušni saobraćaj se odvijao bez većih problema, piše „Njujork tajms”.

Sama blokada ne ide u korist PAD-a, neizabrane koalicije biznismena i akademika monarhista, ali mu pomaže da eventualno ostvari krajnji cilj – izazove puč i smeni vladu.

Novi izbori, posle samo godinu dana, ne bi rešili krizu, jer bivši premijer još ima priličnu podršku u ruralnim oblastima, pa bi se opet formirala neka vrsta „protaksinovske” koalicije.

Analitičari kažu da, uprkos razuveravanjima vojnog vrha, ne treba isključiti ni mogućnost vojnog udara u zemlji u kojoj ih je za 76 godine bilo 18, što pokušanih, što ostvarenih.

Šef tajlandske diplomatije Sompong Amornvivat rekao je da vlada razmišlja da odloži samit Asocijacije zemalja jugoistočne Azije zbog političke krize, javio je Rojters.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak