Dinkić preti izlaskom iz Vlade

Blic 28.11.2008 04:44
Dinkić preti izlaskom iz Vlade


Usvajanje budžeta za 2009. godinu, kojim će biti smanjeni troškovi ministarstava, uzdrmalo je odnose unutar koalicije „Za Evropsku Srbiju” i nateralo koalicione partnere da izvade tešku artiljeriju. Prema saznanjima „Blica”, G17 plus nezadovoljan kresanjem troškova zapretio je i izlaskom iz Vlade, a iz vrha DS im je poručeno da imaju načelni dogovor sa liderom Nove Srbije Velimirom Ilićem i SNS da u tom slučaju podrže izglasavanje budžeta u Skupštini Srbije. U sredu uveče je održan sastanak kojem su prisustvovali i lideri DS i G17 plus Boris Tadić i Mlađan Dinkić, iz čijih stranaka se, međutim, čuju različita tumačenja da li su odnosi izglađeni. Dok u DS tvrde da je stvar legla, u G17 ističu da još ništa nije gotovo.
Odluka o budžetu, koja ni u četvrtak nije stavljena na glasanje na sednici Vlade, time je odložena po treći put. Problem je u tome što se posle preporuka MMF i činjenice da će se povećati davanja za penzije moraju kresati subvencije u svim ministarstvima. Tu se dolazi do pravog problema jer se odluke o kresanju sredstava ne donose na bazi ekonomskih već političkih procena, što dovodi u pitanje stabilnost koalicije.
Iako nema pouzdanih i konkretnih podataka koliko je i kom ministarstvu „uzeto” zna se da je budžet krajnje restriktivan i da su novčana sredstva ministarstvima značajno umanjena. Prema saznanjima „Blica”, lider G17 plus se na sastanku sa Tadićem pobunio i istakao da je ministarstvima kojima upravljaju kadrovi njegove stranke budžet umanjen više nego što treba i znatno više nego ministarstvima kojima upravlja DS.

Budžet mora biti usvojen do 19. decembra


Radovan Jelašić
Predlog budžeta za 2009. godinu biće prosleđen Vladi Srbije najverovatnije u ponedeljak, saznaje „Blic” u Ministarstvu finansija. Trenutno se usaglašavaju konkretne pozicije, a mnoga ministarstva su nezadovoljna preraspodelom i smanjenjem svog dela budžetskog kolača.
- Kašnjenje budžeta za 2009. je posledica preispitivanja troškova ministarstava zbog planiranih mera štednje u svim sektorima rashoda prouzrokovanih svetskom finansijskom krizom. Očekujemo da će se o predlogu budžeta raspravljati na sledećoj sednici Vlade - rekao je Goran Bogdanović, ministar za Kosovo i Metohiju. Na pitanje da li bi eventualno kašnjenje budžeta moglo da ugrozi sporazum s MMF-om, on je odgovorio negativno.
S druge strane, Radovan Jelašić, guverner Narodne banke Srbije, upozorio je da Međunarodni monetarni fond neće odobriti novi aranžman sa Srbijom ako Vlada ne usvoji budžet za 2009. godinu do 19. decembra.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak