Diuretici su loši za kosti

Total Portal 28.11.2008 00:57
Diuretici su loši za kosti


Starije osobe koje koriste diuretike gube trostruko više koštane mase od osoba koje ne koriste ovu vrstu lekova. Eliminisanje vode dovodi do gubitka i veće količine natrijuma, kalijuma i kalcijuma.Jaki diuretici, koji se koriste za održavanje krvnog pritiska pod kontrolom, mogu da izazovu izlučivanje većih količina kalcijuma i na taj način dovedu do znatnog smanjenja koštane mase, utvrdili su američki stručnjaci.
Starije osobe koje najviše koriste diuretike, gube tri puta više koštane mase od osoba koje nisu nikad koristile ovu vrstu lekova, izjavio je vođa istraživačkog tima koji su sproveli istraživanje - dr Lajonel Lim iz bolnice „Grifin“ u Konektikatu.
Osobe koje konzumiraju diuretike imaju veći rizik za oboljenje od osteoporoze, a poznato je da ta bolest, koja češće pogađa žene nego muškarce, kod njih rezultira i češćim lomovima kostiju. Diuretici snižavaju krvni pritisak, uklanjajući istovremeno vodu iz krvi putem bubrega. Ova je vrsta lekova posebno delotvorna kod srčanih bolesnika jer kod njih ublažava pojavu oteklih zglobova i zadihanosti. Ipak, povećano eliminisanje vode dovodi do toga da bubrezi iz organizma eliminišu i veće količine natrijuma i kalijuma, a istraživanja su pokazala i kalcijuma.
Dr Lim i kolege istraživanje su sproveli na 3.300 muškaraca u dobi od 65 i više godina. Od njih je osam posto uzimalo diuretike redovno ili povremeno.
Stručnjaci skreću pažnju da osobe koje uzimaju diuretike najčešće imaju višak kilograma, da veći deo vremena provode sedeći te da često, osim od povišenog pritiska, pate i od bolesti srca ili neke druge bolesti. Američki stručnjaci upozoravaju kako bi lekari kod prepisivanja diuretika trebalo bi da imaju na umu i njihov štetan faktor, odnosno njihovo štetno delovanje na gustoću koštane mase.IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak