Ponovo počelo spemovanje

Beta 28.11.2008 00:16
Ponovo počelo spemovanje


Broj neželjenih poruka ili spema počeo je ponovo da se povećava jer su "spemeri" našli zamenu za servere koji su im isključeni, preneo je portal Cnet.Broj tih poruka naglo je opao pre dve sedmice, kada je sa interneta isključena korporacija Mekkolo, ali je ove nedelje opet počeo da raste. Mekkolo korporacija je održavala domene sa kojih je, prema proceni novinara "Vašington posta" koji je pokrenuo istraživanje o toj kompaniji, slato do 75 odsto spema u svetu.
Prema podacima kompanije za zaštitu kompjutera Mesidž lebs, broj spemova je nakon isključenja servera opao za 80 odsto.

Mekkolo je održavao komandne i kontrolne servere sa kojih su izdavani nalozi umreženim kompjuterima da šalju spemove i različite vrste virusa i takozvanih "crva".
Neke od tih mreža poput mreža "srizbi", "asproks" i "mega-d" ponovo su aktivne jer su pronašle druge operatere. Deo tih operatera nije u Sjedinjenom Američkim Državama pa će, prema rečima stručnjaka, možda biti teško da se oni pronađu i isključe.

Prema proceni firme za zaštitu kompjutera Sekjur kompjuting, u oktobru je dnevno slato više od 160 milijardi neželjenih poruka dnevno, a spemovi učestvuju u obimu elektronske pošte sa 90 odsto.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak