Novi rekord - za evro sutra 89,19 dinara

Beta 28.11.2008 00:09
Novi rekord - za evro sutra 89,19 dinara


Dinar će sutra oslabiti prema evru za 0,46 odsto ili za oko 41 paru, tako da će njegova srednja vrednost iznositi 89,1953 dinara za evro, što je najniža vrednost srpske valute u ovoj godini, objavila je NBS.
Centralna banka danas nije intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu. Kurs dinara je ove nedelje oslabio prema evru za 1,51 dinar ili 1,58 odsto. Od početka novembra NBS je prodala ukupno 342 miliona evra, a u oktobru i novembru ukupno 521 milion evra. Od kraja septembra dinar je oslabio prema evru za 13 odsto, a 24 odsto prema dolaru, što je visoka depresijacija, ukazano je ove nedelje u NBS, na skupu "Izveštaj o inflaciji - novembar 2008".

Generalni direktor Sektora NBS za ekonomske analize i istraživanja Branko Hinić je naveo da su uzroci slabljenja dinara u proteklom periodu povlačenje devizne štednje građana iz banaka, pad priliva stranog kapitala kroz kredite i po osnovu investicija, rast premije rizika i visoka tražnja u odnosu na ponudu sredstava.
Hinić je ukazao da devizne rezerve NBS, iako solidne, ne mogu da pokriju sva nedostajuća devizna sredstva, pa se nedostatak neminovno preliva na povećanje kursa.
Osnovni cilj centralne banke je da obezbedi stabilnost kursa, odnosno spreči prevelike oscilacije, ali da ne može da opredeli kretanje kursa koje je rezultat ekonomskih faktora i nije "u rukama" NBS, naglasio je Hinić.
Dinar je ove godine imao najveću vrednost 7. avgusta. Tada je srednji kurs bio 75,7543 dinara za evro.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak