Strana policija u Francuskoj

Dzana Mujadzic 27.11.2008 22:31
Strana policija u Francuskoj


Poznato je da turisti, mnogobrojni za ljetnjeg ali i novogodisnjeg perioda na tlu Hexagonea, imaju velikih problema sa snalazenjem i cesto dozivljavaju neugodna iznenadjenja, bivaju pokradeni ili im se otimaju djeca, oprema i novac na nacin kako su to, nekada, cinili pirati.U Uniji su se dosjetili da je najbolje rjesenje policijska pratnja iz njihovih zemalja, sasvim na usluzi svojim gradjanima, za vrijeme odmora. Tako se u predvorju dvorca Versailles setaju policajci u spanskim, holandskim i njemackim uniformama. Oni zajedno sa francuskim kolegama, koji ih vode i upucuju, cine pravu, iako jos uvijek minijaturnu policijsku stanicu  u zemlji Kralja Sunca. Evropska policija je vec zaposjeda parisku oblast, iako je nema u gradu. Slijedce godine,  ce se sretati i na Azurnoj obali, posebno u Cannesu, za vrijeme slavnog Festivala Medjunarodnog Filma, posto su mnoge "star" bivale, sistematski  pokradane, pa ucjenjivane, zadnjih godina. 
Strani agenti, kako ih stanovnistvo naziva, su svi dobrovoljci sto ne znaci da nisu placeni, govore po dva svjetska jezika i ocekuju kolege iz Belgije, koji ce  se pridruziti "Francilijancima" odnosno populaciji Ostrva Francuske, kako se jos naziva teritorija od 50 km udaljenosti od Grada svjetlosti. Za proslavu Bozica i Nove Godine, pozvani su i u turisticke okruge, galske prijestolnice, posebno u sedmi i osmi. Bice ih i na Sjevernoj stanici, poznatoj kao "vrucoj" u doba odmora. U Disneylandu, posebno komuni Chessy /Seine et Marne/, dolazi strana patrola, obucena i uvjezbana. Svi policajci iz ove skupine se snalaze najprije na engleskom, francuskom i spanskom jeziku. Mnogi govore njemacki i holandski. U Nicu stizu Italijani.  Medjunarodne, policijske jedinice simboliziraju novi oblik evropske saradnje. Djelatnost je, navodno, pokrenula Francuska kao prilog vlastitom, sestomjesecnom predsjedavanju Unijom.
Galska ministrica unutrasnjih poslova, koju svi zovu MAM /Michelè Alliot-Marie/, zeli iskoristiti nove mogucnosti starokontinentalne saradnje, ustanovljene Ugovorom iz Prüma, koji dozvoljava sedam clanica Unije /Belgiji, Njemackoj, Spaniji, Francuskoj, Luxembourgu, Holandiji i Austriji, osnivanje izmjesanih, policijskih izvidnica, naoruzanih za sve operacije i pomoc na terenu. Cak i drzave, sto nisu potpisale ugovor, ucestvuju u akciji. Poljaci ce doci u Pariz, vec sredinom iduceg ljeta, kao pomatraci policijskih djelatnosti.


Dodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak