A Dinkić ?

Kurir 27.11.2008 21:27
A Dinkić ?


Posle ostavke Bojana Krišta na mesto direktora aerodroma, DSS, SRS, DHSS i SPO traže odgovornost onoga ko ga je predložio na to mesto, lidera G17 plusDemokratska stranka Srbije zatražila je juče smenu ministra za ekonomiju i regionalni razvoj Mlađana Dinkića zbog toga što je funkcioner njegove stranke G17 plus Bojan Krišto, kao direktor aerodroma „Nikola Tesla“, sebi i svojim saradnicima isplaćivao astronomske plate i bonuse. Krišto je u toku jučerašnjeg dana podneo ostavku, a opozicione stranke isto očekuju i od Dinkića.

„Lažne su i naivne tvrdnje da Dinkić nije znao šta rade njegovi saradnici. Kakvu korist imaju građani Srbije ako svakog meseca po jedan Dinkićev direktor podnese ostavku zbog pljačke? Smena Dinkića neophodna je jer u suprotnom možemo doći u situaciju da se funkcioneri iz G17 plus stalno smenjuju, a da se pljačka nastavi“, kažu u DSS.

Ostavka Bojana Krišta izbacila je u prvi plan i ostali Dinkićev kadar, funkcionere G17 plus, direktore javnih preduzeća. Jedan od njih, poznat po brojnim spornim nabavkama, jeste Dragan Kovačević, direktor PTT, a tu je i Nebojša Nedeljković, bivši direktor aerodroma i „Skijališta Srbije“ koji je izmislio sistem bonusa i nagrada, koji je Krišto samo preuzeo. Nedeljković je pominjan i u aferi oko izgradnje kargo centra u Beogradu, kao i sporne nabavke vozila. U javnosti je poslednjih meseci u aferi oko nabavke gasa pominjan i Miloš Marinković, bivši direktor „Srbijagasa“ i direktor „Elektromreže“, takođe kadar G17 plus.

Poslanik DHSS Vladan Batić smatra da treba ispitati sva poslovanja na aerodromu „Nikola Tesla“, ali i svim ostalim javnim preduzećima gde ima Dinkićevih ljudi.

- Ceo UO aerodroma treba da podnese ostavke, jer nije Krišto sam radio. Budžetska inspekcija, državni revizor, svi nadležni organi treba da ispitaju poslovanje ovog preduzeća i da utvrde da li ima elemenata krivične odgovornosti. Takođe, neka ispitaju poslovanje firme „Aleks kompani“ Krištovog kuma, da vidimo kako je ta firma dobijala poslove preko Državne lutrije Srbije. Treba proveriti kako i gde je Krišto kupio stan - navodi Batić.

Predsednik poslaničke grupe SRS Dragan Todorović kaže da poslanici opozicije u parlamentu i dalje ostaju pri zahtevima koje su prosledili Vladi Srbije.

- Prvi zahtev je bio da Krišto podnese ostavku, ali postoje još dva zahteva - da na aerodrom uđe budžetska inspekcija i UBPOK. To što je Krišto podneo ostavku nas ne interesuje. Trebalo bi i Dinkić to isto da učini. Treba ispitati poslovanje Državne lutrije Srbije, jer postoje ozbiljne indicije da su u toj firmi, dok je na njenom čelu bio Krišto, nameštane „sedmice“ na „Lotou“ - ističe Todorović za Kurir. On podseća na primer nekadašnje poslanice SPO Blagice Kostić, koja je htela da podigne dobitak na „Lotou“ posle petnaest dana i nije uspela u tome.

- Treba videti šta se dešavalo sa dobijenim premijama koje niko ne podigne u roku od sedam dana, ko je to uzimao. Dobio sam informaciju da je Krišto napustio Srbiju i odleteo za Diseldorf - dodaje Todorović.

Supruga lidera SPO Vuka Draškovića Danica za Kurir kaže da je G17 plus stranka lažnih eksperata.

- Postavljaju direktore bez ijednog dana radnog iskustva, i to po pravilu na mesta gde je novac. Politička otimačina njihov je moto rada. Oni jesu eksperti, ali za otimanje državnih para - oštra je Draškovićeva.

Bojan Krišto juče se nije javljao na svoj telefon, dok u G17 plus za danas najavljuju pres konferenciju na kojoj govoriti o ovom slučaju.
U obrazloženju svoje ostavke Krišto je naveo da je njegov najveći greh što je „vredno i odgovorno radio i sa svojim timom ostvario rezultate koje aerodrom nije zabeležio u poslednjih dvadeset godina“.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak