Proglašeno Vanredno stanje na Tajlandu

BBC 27.11.2008 21:09
Somčaj Vongsavat

Somčaj Vongsavat


Tajlandska vlada je posle vanredne sednice u četvrtak, proglasila vanredno stanje na dva glavna aerodroma u glavnom gradu Bangkoku koje su u sredu zauzeli demonstranti koji traže njenu ostavku.Vesti iz Bangkoka govore da će policijske snage biti raspoređene kako bi uspostavile kontrolu nad aerodromima, ali da vojne snage neće biti korišćenje u okviru usvojenih vanrednih mera.

Vanredna sednica tajlandske vlade, na kojoj je odlučeno da se proglasi vanredno stanje na aerodromima u Bangkoku, održana je u gradu Čiang Maj, na severu zemlje povodom eskalacije napetosti u zemlji.

Na sastanku, vlada razmatra širu krizu u zemlji koja je kulminirala zauzimanjem aerodroma, posle čega je vojska pozvala vladu da podnese ostavku i raspiše vanredne izbore.

Vojska nudi pomoć u evakuaciji stranih turista

Premijer Somčaj Vongšavat je odbio u sredu poziv vojnog vrha da podnese ostavku i raspiše vanredne izbore, i pozvao je vojsku da ostane u kasarnama pošto su se pronele glasine da će uslediti vojni puč.

Vlada je s druge strane civilnim avio prevoznicima ponudila da koriste aerodrome u vojnim bazama da bi prebacili turiste blokirane zbog stanja na aerodromu u Bangkoku, žili kucavici tamošnje turističke industrije.

Vojska nije intervenisala, a vlada se sastala u Čiang Maju jer premijer Somčaj nije mogao da se vrati avionom u Bangkok posle jedne posete inostranstvu.

Premijer odbio vojni poziv

Tajlandski premijer Somčaj Vongsavat odbacio je poziv komandanta armije da raspiše prevremene izbore.

Kriza je eskalirala kad su demonstranti zauzeli aerodrom tražeći ostavku vlade

On je istovremeno poručio da je njegova vlada demokratski izabrana i da neće podneti ostavku.

U obraćanju naciji preko televizije, premijer Tajlanda je rekao u četvrtak ujutru da će vlada razmotriti preduzimanje mera protiv opozicionih demonstranata, koji su zauzeli i blokirali međunarodni aerodrom u Bangkoku.

Prethodno je načelnik generalštaba, general Anupong Paočinda, rekao da bi vlada trebalo da podnese ostavku.

On je naglasio i da demonstranti treba da napuste aerodrom, ali je demantovao da armija pokušava da izvrši državni udar.

 
 

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak