Prognoza tražnje nafte smanjena

Tanjug 27.11.2008 21:01
Prognoza tražnje nafte smanjena


Očekuje se da će tražnja nafte u svetu ove i sledeće godine malo pasti, što će biti prvo smanjenje u proteklih četvrt veka, izazvano najgorom krizom od 1930.
Prema anketi agencije Rojters, u kojoj su učestvovali analitičari, banke i industrijske grupacije, globalna tražnja sirove nafte će 2008. i 2009. godine pasti za po 20.000 barela na dan, na 86,03 odnosno 86,01 milion barela.

Očekivanje manjeg pada tražnje predstavlja veliku promenu u odnosu na anketu iz avgusta, kad su stručnjaci prognozirali da će sledeće godine tražnja biti gotovo milion barela na dan veća nego 2008.

Tražnja "tečnog zlata" nije padala još od početka osamdesetih, posle naftne krize iz 1979. i velike recesije u SAD.

"Svetski rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) je glavni pokretač rasta tražnje nafte, a zbog aktuelne finansijske krize očekuje se rast BDP od samo 1,2 odsto sledeće godine", izjavio je direktor za istraživanja tržišta sirovina "Dojče banke" Majkl Luis.

"Rast tražnje nafte obično zaostaje za rastom BDP u svetu za oko dva odsto, tako da možemo da očekujemo pad tražnje nafte", dodao je Luis.

Predviđa se da će najveći pad zabeležiti članice Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), odnosno najrazvijenije zemlje sveta, u kojima se očekuje da će recesija biti najteža. Te zemlje su već ove godine bile izložene šoku od naglog rasta cene nafte.

Analitičari takođe očekuju da će potrošnja nafte u zemljama sa naglim razvojem, poput Kine i Indije, nastaviti da raste i u 2009, ali sporijom stopom nego ranije. Predviđa se da će države izvan OECD 2009. ostvariti rast tražnje nafte od 840.000 barela na dan, prema rastu od 1,33 miliona barela na dan iz 2008.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak