Plata direktora Agencije za kontrolu letenja 470000 dinara

B92 27.11.2008 20:54
Plata direktora Agencije za kontrolu letenja 470000 dinara


Prosečna mesečna zarada predsednika Upravnog odbora, koji obavlja poslove direktora Agencije za kontrolu letenja Srbije i Crne Gore je 467.000 dinara."Prosečna mesečna zarada predsednika Upravnog odbora iznosi 466.939,15 dinara što predstavlja 2,9 prosečnih zarada u agenciji, odnosno 1.75 prosečnih zarada oblasnog radarskog kontrolora", saopštila je Agencija povodom navoda stranke Nova Srbija da su primanja direktora te agencije poslednjih meseci dostigla sumu od preko 1,3 miliona dinara mesečno.

Predsednik Upravnog odbora Agencije je predstavnik Srbije, dok je njegov zamenik predstavnik Crne Gore.

Kako se dodaje, prosečna mesečna zarada u toj agenciji iznosi 160.500 dinara, dok je prosečna mesečna zarada oblasnog radarskog kontrolora, koji je vodeći operativni radnik u oblasnoj kontroli letenja Beograd, 266.484 dinara.

Informacija o načinu finansiranja Agencije, kao i visina plata zaposlenih, predsednika, zamenika predsednika i članova Upravnog odmora, prosleđena je povereniku za javne informacije i Administrativnom odboru Skupštine Srbije.

Agencija podseća da nije javno preduzeće već neprofitno međudržavno preduzeće gde je 92 odsto udeo vlasništva Srbije, a osam odsto Crne Gore, kao i da se ne finansira iz budžeta te dve države.

"Agencija se finansira naplatom naknada avioprevoziocima za pružene usluge obezbeđenja vazdušne plovidbe. Visina ove naknade, a time i prihodi Agencije, određuju se odlukom 38 evropskih zemalja, članica Eurocontrola", ističe se u saopštenju Agencije.

Eurocontrol, kako objašnjava Agencija, određuje nivo plata, materijalnih troškova i investicija svake zemlje članice prema nivou pruženih usluga i regionalne uskladjenosti.

"Prihodi i rashodi Agencije po regionalnom principu usklađeni su sa zemljama poput Madjarske, Hrvatske, Rumunije, Bugarske i Slovenije", ukazuje Agencija za kontrolu letenja.

Povodom navoda Nove Srbije da Agencija kupuje novu poslovnu zgradu u centru Beograda, Agencija je saopštila da "poseduje poslovnu zgradu i
ne planira kupovinu druge".

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak