Злоупотребама и лажима деловали против Српске

Глас Српске 27.11.2008 20:48
Злоупотребама и лажима деловали против Српске


Влада Републике Српске поднијела је јуче Тужилаштву БиХ кривичну пријаву против организоване групе која је злоупотребама службеног положаја дјеловала против РС, наводи се у саопштењу Владе.Тужилаштву БиХ поднесена је кривична пријава против в.д. главног тужиоца Тужилаштва БиХ Милорада Барашина,  тужиоца Харија Фурлана и првог замјеника високог представника у БиХ Рафија Грегоријана.

Тужени су и шеф Одјељења за организовани криминал у Тужилаштву БиХ Дејвид Aпчер, судија Суда БиХ Шефко Шахбеговић, уредник емисије ФТВ-а "60 минута" Бакир Хаџиомеровић, новинар Слободан Васковић, предсједник НВО "Народни фронт" Драгомир Бабић и замјеник директора SIPA-е Драган Лукач.

- Пријављени су организујући групу лица, удруживањем, починили кривично дјело из члана 220. Кривичног закона БиХ, док су петорица од њих, осим тога, починили и дисциплински прекршај из члана 57. Закона о високом судском и тужилачком савјету БиХ - наведено је у пријави.

Наведено је да су пријављени "већ дужи временски период искориштавали службени положај и овлашћења, посебно прекорачивши границе свог овлашћења, наносили штету РС, Влади РС, премијеру и министрима РС и повриједили њихова права".

- Пријављени су у договору, тајним састанцима, путем ФТВ и магазина "60 минута" уз помоћ "Народног фронта" организовали удружење и покренули кампању да се одређена дјела пред Тужилаштвом БиХ, а по законима РС процесуирају, што је апсурдно - наведено је у тужби.

У тужби се наводи да је Грегоријан утицао на Барашина и да му је на том састанку уручио анонимно Бабићево писмо на којем је Тужилаштво БиХ утемељило свој рад.

- Такву радњу утицаја на лице које обавља функцију тужиоца БиХ, Грегоријан није покушао ни сакрити - наведено је тужби Владе РС.

У тужби се додаје да "у овој фази када се само прикупљају информације нико осим пријављених и тужиоца па и истражних органа не смије знати да се уопште икакве радње обављају, а не да о томе координирају са тужиоцима, трећим лицима, посебно са медијима, јер је то у интересу истраге".

- Овим поступцима пријављених, тајним састанцима, коришћењем анонимних писама, објављивањем чињеница у медијима, врши се притисак на правосудне органе - стоји у тужби.

Да се ради о удружењу, пише у пријави, организованој групи која има намјеру да нанесе штету Српској показује и изјава Бакира Хаџиомеровића: "На основу више извора које смо консултовали и на основу обимне документације коју посједујемо о којој више може рећи Васковић, наши извори су из дипломатских а и из домаћих кругова, закључили смо да је...".

- Евидентно је и да је Грегоријан утицао и на независни рад Тужилаштва и тиме омогућио да Хаџиомеровић, Васковић и Бабић износе такве ставове у емисији "60 минута" - наведено је у пријави.

Наглашено је да је на инсистирање Грегоријана Барашин одговорио: "Aко добијемо такав извјештај поступићемо у складу са законом".

- Дакле, одмах без одлагања је поступљено, што значи да је и сам тужилац направио повреду, јер узима у рад предмете преко реда, а по налогу, договору са другима - додаје се у тужби Владе РС.  

Истакнуто је да су пријављени водили поступак против РС по Кривичном закону РС, а пред Тужилаштвом БиХ. Управо због тога Тужилаштво БиХ, односно пријављени крше закон, Устав БиХ и Устав РС.

- Евидентно да Тужилаштво БиХ, нема стварне надлежности за поступање у овој кривичној ствари ради прикупљања информација у овој фази истраге, као ни мјесну надлежност, а поступајући тужилац не може бити у заблуди да не познаје прописе, него их свјесно крши, а посебно крши уставне принципе, наводи се у пријави.

SIPA

У пријави Владе РС Тужилаштву БиХ наведено је да се штета РС наноси изношењем неистина и лажи у медијима, које стварају у ЕУ и свијету неистиниту слику која се може манифестовати и у материјалном смислу, губитком страних инвестиција. Наведено је и да је замјеник директора SIPA-е Драган Лукач подржао криминалне радње свих пријављених, иако је знао да SIPA није надлежна за поступање када су у питању кривична дјела по законима ентитета.

"КТA"

Евидентно је да се предмет против Владе РС води код Тужилаштва под пословном ознаком "КТA" што значи да је у фази прикупљања информација према пријављеним лицима, дакле не постоји основа сумње да су пријављена лица починила одређено кривично дјело, па зато док предмет није добио ознаку "КТ" поступајући тужилац би предмет морао уступити Тужилаштву РС, односно Окружном тужилаштву, што он избјегава са намјером да омогући заједничко дјеловање свих пријављених како би организовано чинили кривична дјела, додаје се у тужби Владе РС.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak