Striptiz pre poletanja

Srpska Dijaspora 27.11.2008 20:37
Striptiz pre poletanja


Kao i mnogo toga drugog, sa one strane Atlantika Evropljanima stiže i najnoviji vid kontrole putnika na aerodromima - "skener za golotinju". Ova novotarija se već poodavno koristi na aerodromima u SAD, a sve je počelo testovima u vazdušnoj luci u Baltimoru. Radi se o uređaju koji u "teraherc - tehnologiji", uz pomoć elektromagnetnog zračenja, daje trodimenzionalnu sliku čovekovog tela. Proizvođač iz SAD tvrdi kako je taj skener bezopasan jer navodno zrači čak 1.000 puta manje od mobilnog telefona. Ipak, takva uveravanja su za sada bez pokrića jer još nisu obavljena istinska, temeljita naučna istraživanja. Na pitanje zašto se uopšte uvodi ovaj novi skener, sa one strane Atlantika odgovorili su da je dosadašnji vid kontrole detektorima za otkrivanje metala - nedovoljan. NJime se ne otkrivaju mogući teroristi sa oružjem koje nije od metala (keramički nož ili plastični eksploziv).


U praksi sve izgleda prilično jednostavno. Kabina u koju ulazi putnik na aerodromu je od pleksiglasa i podseća na telefonsku govornicu. Sa uzdignutim rukama, svako "pozira" službeniku tamošnje kontrole putnika koji inače sedi u drugoj prostoriji i nema mogućnosti da vidi osobu koju snima, dakle ne može ni da poredi snimak koji ima sa originalom, što je inače bila jedna od osnovnih zamerki aktivista i političara angažovanih na polju zaštite privatnosti.


Pitanje

"Ima li ovo skeniranje na aerodromima uticaja na zdravlje ljudi koji često lete avionima i svaki put će biti izloženi zračenju?", upitao je Nemac Volfgang Krajsl - Derfler, poslanik iz redova socijaldemokrata u Evropskom parlamentu.Mada se goluždravi putnik vidi kao na dlanu i kontrolor može lako da uoči njegove genitalije, proizvođač tvrdi da je specijalnim postupkom obezbeđeno da "intimni delovi tela budu zatamnjeni". Ipak, ostalo je u javnosti namah nadenuto ime "skener za golotinju".
Zastupnici ove novotarije ističu da slika nagog putnika ostaje na ekranu samo nekoliko sekundi i da potom nestaje jer se nigde ne šalje na čuvanje.


Veliki biznis

Nije mali broj onih koji tvrde da je reč o novom velikom biznisu Amerikanaca. Novi skener "PRO-VISION" košta oko 200.000 dolara, a proizvodi ga samo firma "L-3 Communications". Nikoga ne čudi što su ovi uređaji već montirani na aerodromima u Iraku i Izraelu.Za sada se Evropljani grčevito odupiru ovoj nametnutoj kontroli iz Amerike, a najveći otpor pružaju poslanici Evropskog parlamenta u Strazburu. Međutim, Evropska komisija u Briselu kao da ne deli njihovo mišljenje i uvođenje ove sprave smatra kao čisto tehnički novitet pa za dozvolu neće ni tražiti odobrenje parlamentaraca. Komisija za sada dozvoljava samo probnu fazu korišćenja novog uređaja (na listi aerodroma su londonski "Hitrou", "Shiphol" kraj Amsterdama i Cirih). Konačna odluka o primeni još nije doneta.


Nemačka savezna policija pomno prati ovu oglednu fazu primene skenera, doduše samo izdaleka jer na domaćim aerodromima još nema priliku da sve to vidi i proveri uživo. Posebno je na tapetu procena da li virtuelna slika nagih putnika vređa njihovu intimu, kažu u sedištu u Frankfurtu.


- Ovaj skener je nasrtaj na čast svakog putnika - tvrdi poslanica nemačke stranke Zelenih u Evropskom parlamentu Eva Lihtenberger koja je uverena da će kontrolori kraj ekrana tog uređaja zasigurno "častiti" ogoljene putnike "sočnim" komentarima.
Pojedini stručnjaci upozoravaju na to da bez detaljne kontrole kompletnog prtljaga putnika (dakle i kofera koji odlaze pravo u avion) nema potpune sigurnosti. Zato su i ovaj skener ocenili kao samo jedan u nizu pokušaja da se stvori slika o bezbednom letenju.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak