Lekari preporučili da se u Užicu ne otvaraju prozori

Blic 27.11.2008 20:34
Lekari preporučili da se u Užicu ne otvaraju prozori


Koncentracija čađi u vazduhu u Užicu veća je pet puta od dozvoljene. Lekari Zavoda za javno zdravlje upozoravaju da je vazduh na skali kvaliteta dostigao nivo „opasan” i preporučuju hroničnim bolesnicima, starijim i deci da ostanu u kućama.
Aparati za kontrolu kvaliteta vazduha izmerili su prekjuče kod poslovnice PIO fonda 264 mikrograma čađi, naspram 50 mikrogama kolika je dozvoljena granica. Na mernom mestu kod Doma zdravlja čađ je dostigla 151, a u dečjem vrtiću u Sevojnu 114 mikrograma u kubnom metru vazduha. Na sreću po zdravlje Užičana, koncentracija sumpordioksida i azotovih oksida za sada je u propisanim granicama.
Koliko je situacija sa zagađenim vazduhom alarmanta, svedoči i saopštenje Zavoda za javno zdravlje.
- Osobe sa plućnim i srčanim oboljenjima, starije osobe i deca trebalo bi da skrate boravak napolju i ako je moguće da ostanu kući i smanje sve aktivnosti. Hronični bolesnici moraju uzimati redovno terapiju, a u slučaju pogoršanja zdravstvenog stanja obavezno se javiti lekaru. Ostali treba da izbegavaju aktivnosti napolju. Ne preporučuje se provetravanje stanova u jutarnjim i večernjim satima - poručuju lekari.
Kako kažu pedijatri Dispanzera „Majka i dete”, proteklih dana neznatno je povećan broj dece obolele od respiratornih infekcija. Međutim, poučeni iskustvima iz proteklih godina, tokom kojih se povećao broj najmlađih Užičana sa oboljenjima disajnih organa, lekari ne isključuju mogućnost da dođe do porasta broja pacijenata kako grejna sezona bude sve više odmicala.
Sneg koji je juče pao donekle je pročistio vazduh i rasterao maglu i smog, ali vremenska prognoza, koja najavljuje hladnije dane bez padavina, obećava da će zagađen vazduh i dalje mučiti Užičane. Dobrosav Jovanović, gradski ekološki inspektor, kaže za „Blic” da se hronični problem zagađenosti vazduha u Užicu može rešiti samo pod uslovom da se zabrani motorni saobraćaj i da se ugase privatna ložišta. Ipak, Jovanović napominje da je iz zime u zimu zagađenost vazduha sve manja i da napretku doprinosi sve veći broj kotlarnica koje sa uglja prelaze na mazut.
- Gasifikacija bi rešila problem pod uslovom da njom budu obuhvaćena privatna ložišta, koja su jedan od najvećih zagađivača, ali bojim se da će novac predstavljati prepreku. Po zakonu, ekološka inspekcija može intervenisati i kazniti samo vlasnike privatnih kotlarnica koji se greju nepropisanim vrstama goriva. Mi smo pronašli 20 takvih sličajeva i za sada uputili upozorenja da se sa tom praksom prekine - obrazlaže ovaj inspektor. Tvrdnju da je saobraćaj šteti kvalitetu vazduha, Jovanović obrazlaže činjenicom da je koncentracija čađi kod PIO fonda, smeštenog uz prometnu Omladinsku i Ulicu Nikole Pašića, daleko veća od količine iste materije kod Doma zdravlja, u delu grada ga je frekventnost vozila daleko manja.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak