Uskoro poznate zarade u javnim preduzećima

B92 27.11.2008 19:57
Uskoro poznate zarade u javnim preduzećima


Ministarka za Nacionalni investicioni plan Verica Kalanović kaže da se nada da će Vlada uskoro imati potpun uvid u visine zarada u javnim preduzećima.Ona je takođe rekla i da smatra da su plate u nekim javnim preduzećima neprimereno velike. Javna preduzeća su osnovana odlukom Vlade, koja je na predhodnim sednicama donela odluku da se o visini plata i nadoknada u upravnim odborima tih preduzeća, primereno sadašnjem trenutku, potpuno uspostavi kontrola, kazala je Kalanovićeva u Privrednoj komori Srbije.

Ona je navela da je odluka Vlade da se nadoknde u UO definišu na nivou prosečne plate i da su informacije o visini tih nadoknada potpuno dostupne javnosti, kao i da se napravi kompletan izveštaj o menadžmentu i zaposlenima u javnim preduzećima.

Kalanovićeva je dodala da se nada da će vlada, kao jedini osnivač i neko ko delegira članove u UO, vrlo brzo imati potpuni uvid u to kolike ko plate ima u javnim preduzećima.

Šef poslaničke grupe G17 plus Suzana Grubješić izjavila je danas da ispitivanje poslovanja javnih preduzeća ne sme stati kod slučaja
direktora Aerodroma Beograd Bojana Krišta i zahtevala da se "pod lupom" nađe svih 28 javnih preduzeća čije rukovodstvo imenuje Vlada Srbije.

"Zahtevamo da u najkraćem mogućem roku saznamo kolike su ne samo plate direktora, predsednika upravnih odbora javnih preduzeća i njihovih članova, već i sve beneficije koje njima pripadaju, bonusi, reprezentacije, menadžerski ugovori, službeni automobili i putovanja" , rekla je ona.

Telekom: Inicijativa za smanjenje naknada

Predsednik Upravnog odbora "Telekoma Srbija" Dragor Hiber pokrenuo je inicijativu za primenu zaključka vlade o smanjenju naknada predsedniku i članovima UO.

Predlog je upućen i grčkim akcionarima, nosiocu "zlatne akcije" i članovima upravnog odbora preduzeća.

U saopštenju iz "Telekoma" navodi se da na osnovu odluke Skupštine akcionara iz aprila ove godine, pravo na jednokratnu nagradu iz dobiti u visini 1,5 prosečene zarade iz prethodne godine dobili su svi zaposleni dok su 1.982 zaposlena (njih 20 odsto) ostvarilo jednogodišnju nagradu iz dobiti, srazmerno doprinosu poslovnim rezultatima "Telekoma Srbija".


Opet blokada Skupštine

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović i danas je prekinula rad parlamenta jer su poslanici, umesto o dnevnom redu, govorili o zloupotrebama u javnim preduzećima. Sednica je i juče bila prekinuta iz istih razloga.

Đukić Dejanović je pozvala na konsultacije šefove poslaničkih grupa, a rad parlamenta trebalo bi da se nastavi u 14 časova.

Po tom osnovu isplaćeno je 1,7 odsto ukupnog prihoda kompanije za 2007. godinu, a isplaćeni iznos jednogodišnjih nagrada iz dobiti čini 0,25 odsto.

Predsednik i članovi upravnog odbora nemaju pravo na isplate po osnovu učešće u dobiti. Generalnom direktoru Branku Radujku nije isplaćeno učešće u dobiti niti jednogodišnja nagrada budući da on tokom 2007. godine nije bio zaposlen u "Telekomu Srbija".

U saopštenju je navedeno da "Telekom Srbija", kao akcionarsko društvo, svake godine utvrđuje politiku zarada odlukom upravnog odbora i da ta politika čini sastavni deo budžeta i poslovnog plana na koji saglasnost daje Vlada Srbije.

Podsetimo, nedavno je Vlada Srbije donela odluku da se, u cilju štednje zbog ekonomske krize, smanje plate članovima i predsednicima upravnih odbora, a visina njihovih zarada ponovo je došla u žižu interesovanja nakon objavljivanja informacija enormno visokoj plati direktora Aerodroma "Nikola Tesla" i bonusa koje je on isplaćivao.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak